Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Topbanner

Nyhed

MHV 807 JUPITER deltog i eftersøgningen med fartøj og gummibåd (arkivfoto). 

 

Marinehjemmeværnet på eftersøgning efter helikopterstyrt

Marinehjemmeværnet fra Thisted/Hanstholm var fredag på eftersøgning ud for Samsø. En helikopter med fire om bord var styrtet i vandet, og fra MHV-fartøjet søgte man både efter personer og vragdele, og gummibåden kunne byde ind med sit nye sonarudstyr.

06-09-2014

Tekst og foto: Ninna Falck

Besætningen på fartøjet MHV 807 JUPITER fra Marinehjemmeværnet i Thisted/Hanstholm sejlede ind i en dramatisk eftersøgning på vej til Fyn fredag middag. En helikopter med fire personer om bord var ved et tragisk uheld styrtet ned i Kattegat mellem Samsø og Røsnæs, og det var lige på JUPITERS vej fra Limfjorden og ned til Slipshavn ved Nyborg Fjord.
 
Meldte sig til eftersøgningen
”Klokken ca. 12.00 hører vi om, at en helikopter var faldet ned ved Samsø, og da vi er på vej derned ringer vi til Søværnet og siger, at vi er i området", fortæller fartøjsfører om bord på JUPITER, løjtnant Jimmi Breinhild.
 
JUPITER blev snart kontaktet af personale på fregatten IVAR HUITFELDT, der styrede eftersøgningen, som blandt andet havde deltagelse af to af søværnets patruljefartøjer, ROTA og NYMFEN samt flere lodsskibe og både fra redningsstationer i området.
Helikopteren var styrtet ned mellem Hatter Barn og Rev midt i den såkaldte ’Rute-T’, som er skibstrafikkens ’motorvej’ gennem Kattegat og ned i Storebælt. Derfor blev JUPITER, som var i området omkring klokken 15.00, til en begyndelse indsat til at afvise fartøjer. De største skibe kunne ikke afvige fra Rute-T, men de små skulle vises væk fra nedstyrtningsområdet.
 
”Heldigvis var der ikke så meget trafik", siger Jimmi Breinhild, der senere blev indsat i et søgemønster med JUPITER. ”Det var et stort område, man eftersøgte i med de tre timer, der var gået siden styrtet og med de 1,5 sømils nordgående strøm at skulle tage højde for. Men der var til gengæld rigtig god sigt og godt vejr, så vi har ikke overset noget”, understreger han.
 
Jimmi Breinhild sejlede med en såkaldt forlægningsbesætning på i alt syv mand. Dagens opgave var blot at flytte JUPITER fra Hals i Limfjorden til Slipshavn i Nyborg Fjord. Men den lille besætning fik pludselig alle sammen hænderne fulde ved eftersøgningen. Der skulle sejles, der skulle holdes udkig – og ikke mindst så var gummibåden også i vandet med to mand.
 
Gummibådens sonar var efterspurgt
I eftersøgningen af helikopteren fattede eftersøgningsledelsen om bord på IVAR HUITFELDT nemlig interesse for JUPITER’s gummibåd, der netop har fået installeret en sonar, som kan bruges til at lokalisere objekter under vandet.
Ingen i besætningen havde nået at være på kursus i det nye udstyr, men fra fregatten sendte man en rutineret operatør, som sejlede ud med de to gaster i gummibåden. Sammen med andre enheder med  tilsvarende udstyr gennemsejlede de det formodede nedstyrtningsområde, hvor Søværnet også senere på dagen sendte dykkere ned fra Frømandskorpset.
 
”De fandt ikke selve vraget, men vores to folk har virkelig fået øjnene op for, hvad det nye system i gummibåden kan bruges til. Det har et stort potentiale”, fortæller Jimmi Breinhild, der efter knap fem timer udgik af eftersøgningen med sin besætning klokken 19.45 og genoptog kursen mod Slipshavn.
 
På det tidspunkt var to omkomne fra det tragiske styrt blevet fundet, og inden JUPITER nåede Slipshavn klokken 23.35, kunne medierne berette, at yderligere en person var blevet fundet omkommen, og at vraget af helikopteren var lokaliseret.
 
Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring