Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Topbanner

Nyhed

​Downdraft fra helikopteren presser vandet op, mens den flyver mod CARINA med solen i ryggen. CARINA tilpasser farten, så en redder kan hoistes ned på agterdækket.

Øvede med Søværnet og Flyvevåbnet i Køge Bugt

Marinehjemmeværnet i Brøndby sejlede i dag ud på en sejlads, som bød på et væsentlig større program, end de havde regnet med. Øvelser med to redningshelikoptere og et patruljefartøj fra Søværnet gav et kæmpe udbytte, og så skulle en lystsejler også reddes

14-03-2021

Tekst: Ninna Falck • Foto: Christoffer Vinsløv

Fartøjsfører, Geert Magnussen, havde lagt sig i selen for, at hans besætning skulle få et spændende og relevant øvelsesudbytte på søndagens sejlads om bord på marinehjemmeværnsfartøjet, MHV 802 CARINA, fra Flotille 366 Brøndby.

Dialogen med Søværnet var gået frem og tilbage i løbet af ugen, for at få aftalt​ en øvelse med et af deres patruljefartøjer af DIANA-klassen.

Da det på et tidspunkt så lidt sort ud med patruljefartøjet, tog Geert Magnussen også kontakt til Flyvevåbnet, om en af deres helikoptere ville træne med den frivillige besætning.

- Vi endte med at få hele pladen fuld, griner Geert​ Magnussen efter en sejlads, hvor hans besætning både fik trænet med patruljefartøjet FREJA og ikke mindre end to redningshelikoptere. Og så fik de oven i købet en skarp redningsopgave sidst på dagen.

Læs videre under billedet ... 
- Patruljefartøjet FREJA på øvelse med Marinehjemmeværnet i Køge Bugt.

CARINA gik på siden af FREJA

Patruljefartøjet FREJA var søndag heldigvis klar til at øve med den frivillige besætning om bord på CARINA.

De to fartøjer mødtes i Køge Bugt, hvor de øvede ’along side’ og ’opløb til slæbning’. Det vil sige, at navigatørerne på de to fartøjer blev udfordret med at sejle deres fartøjer helt op på siden af hinanden. Og gasterne på CARINA’s dæk skulle i samarbejde med gasterne om bord på FREJA under fart ramme plet med en kasteline. Når kastelinen havde ramt rigtigt, kunne de to fartøjer bagefter blive forbundet med hinanden via en trosse fra CARINA bundet fast i kastelinen. 

Vigtige præcisionsøvelser, som skærper besætningerne til redningsopgaver til søs.

Læs videre under billedet ...
- Gaster sætter trossen sammen med den røde kasteline.​

- Der har vi et virkeligt godt samarbejde med Søværnet. De gør virkelig en indsats for at støtte op om vores træning. Når vi træner sammen, får vi indblik i Søværnets procedurer, og så giver de sig god tid​ til at give gode råd og konstruktiv feed back, fortæller Geert Magnussen. 

Læs videre under billedet ...
- CARINA og FREJA i et tæt møde midt i Køge Bugt

Træning af hoist med to helikoptere

To gange undervejs hang en redningshelikopter over CARINA. Først helikopteren, som var ved at afslutte dagens vagt og bagefter den helikopter, som overtog vagten. 

Marinehjemmeværnets besætninger træner meget med Flyvevåbnets helikopterbesætninger. Og det er ikke en hemmelighed, at det med at blive hoistet en tur op og ned i helikopteren står højt på mange frivillige gasters top 10 over fede øvelser. 

Den mulighed har corona-smitten for tiden taget fra Marinehjemmeværnets gaster. Til gengæld blev der trænet hoist af helikopterens egen besætning ned til CARINAs agterdæk og op igen, og der blev trænet hoist med gummibåd.

Læs videre under billedet ...
- To reddere fra helikopterbesætningen om bord på CARINA gør klar til at træne hoist fra gummibåd. ​

Find en lystsejler, s​om tager vand ind!

Efter en krævende dag på søen, var man ved 14.30-tiden på vej hjem til Brøndby Havn, da CARINA blev kaldt op af Søværnskommandoens ’Joint Rescue Coordination Centre’ (JRCC), som koordinerer redninger til søs.

En lystsejler havde slået alarm om, at de tog vand ind ud for Avedøreværket, og JRCC havde mistet kontakten til dem. CARINA blev nu sendt på en SAR (search and rescue), fordi man frygtede for lystsejlerne. 

- Vi satte straks CARINA’s gummibåd i vandet med lænsepumpen, fortæller Geert Magnussen

Den nødstedte lystsejler blev dog ikke fundet ved Avedøreværket.

- Båden lå på grund lige ud for Brøndby Havn. Lystsejlerne var selv kommet i land, så gummibådsbesætningen besigtigede lige båden, og så sluttede opgaven der, afslutter Geert Magnussen

CARINA var gået ud af Brøndby Havn søndag morgen klokken 08.00. De var retur klokken 16.30 efter en af den slags sejladser, der træner besætningerne til de alvorlige opgaver, og som samtidig giver nogle af de fede oplevelser,​​ Marinehjemmeværnet simpelthen ikke er berømt nok for.

Læs mere om Marinehjemmeværnets opgaver her

Læs mere om, hvordan du bliver medlem her







Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring