Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Topbanner

Nyhed

​LUNA's gummibåd ved havaristen

Hjulpet fri efter 7 – 8 timer på grund

En uheldig lystsejler fik torsdag hjælp af Marinehjemmeværnet i Svendborg. Han lå ubehjælpeligt på grund ved Avernakø i Det Sydfynske Øhav. Flere havde prøvet at hjælpe ham fri, men det lykkedes først, da den frivillige besætning om bord på ’LUNA’ kom til

26-07-2021


Tekst: Ninna Falck • Fotos: Jesper B. Nilsson

En 21 fods motorbåd var på vej østpå nord om Avernakø, da han gik godt og grundigt på grund. Flere havde prøvet at hjælpe ham fri, men måtte give op. Han stod på en stenet grund på lavt vand, så det var ikke let.

Marinehjemmeværnet i Faaborg havde været forbi med deres grå fartøj LYRA, men LYRA’s gummibåd er til reparation, så de kunne slet ikke komme tæt nok på. 

Til sidst blev Marinehjemmeværnet i Svendborg alarmeret ved 15.30-tiden. Efter en time stævnede en bsætning af frivillige​ ud af Svendborg Havn med marinehjemmeværnsfartøjet, MHV 810 LUNA, og de var fremme ved havaristen klokken 18.00

Læs videre under billedet ...
- LUNA's hurtige gummibåd på vej ind til motorbåden

Meget meget lavt vand

- Han stod på 0,3 meter vand. Det er meget meget lavt, understreger fartøjsfører Ole Brødsgaard, som sendte LUNA’s gummibåd ind mod havaristen.

De to gaster i LUNA’s gummibåd kunne heller ikke komme helt derind, så de kastede en trosse det sidste stykke. 

Til trossen var bundet en pose med en bugseringsaftale. Den skal underskrives, så Marinehjemmeværnet ikke efterfølgende kan blive erstatningsansvarlig for evt. skader. Det er ikke mindst aktuelt, når en lystsejler gerne vil trækkes fri af en stengrund – som her. 

Aftalen var ok med lystsejleren, så han blev forbundet til LUNA, hvor Ole nu skulle trække ham forsigtigt af grunden.

- Jeg trak først til trossen var stram. Så ventede jeg lidt, og så trak jeg, og han kom fri, forklarer Ole Brødsgaard.

Og det så heldigvis ikke ud til, at motorbåden havde lidt alvorlig skade. LUNA fulgte ham lidt på vej, for at være sikker på, at det gik. Og det gik fint.

- Han var i hvert fald meget glad, men han har også ligget derude i 7 – 8 timer, siger Ole Brødsgaard, som var retur i Svendborg med LUNA og den frivillige besætning klokken 21.00.

Herunder:
Arkivfoto af MHV 810 LUNA​

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring