Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Topbanner

Nyhed

​Helsingør Kommunes Beredskab bjerger 'omkommet dukke' om bord, som deres dykkere har fundet og hentet op.​

SAR-øvelse: Syv savnede i Øresund

Lørdag deltog Marinehjemmeværnet i Helsingør en stor SAR-øvelse i Øresund. Øvelsen var planlagt af Dansk Søredningsselskab, og der deltog i alt 10 fartøjer fra både den danske og svenske Søredning samt Helsingør Kommunes Beredskab.

24-04-2022

​​​​Tekst: Andreas Birkebæk - Foto: Andreas Birkebæk & Klaus Saugmann

En større SAR-øvelse (Search And Rescue/eftersøgning og redning) udfoldede sig lørdag på Øresund. Dansk Søredningsselskab var arrangør, og øvelsen havde været planlagt siden december sidste år. I alt deltog ca. 45 frivillige.

To skibe kollideret i Øresund

Øvelsen gik på, at to skibe var stødt sammen mellem Snekkersten og Espergærde. Det ene skib var sunket, og syv personer var nu savnet. Nogle havde forladt skibet i redningsflåder, andre drev til havs iført redningsveste, mens andre igen var frygtet omkommet.

Marinehjemmeværnets Flotille 362 Helsingør deltog med deres med deres fartøj, MHV 906 FÆNØ. De spillede i øvelsen rollen som OSC (On Scene Coordinator). De skulle altså lede eftersøgningen og havde otte fartøjer under sig. Her valgte man på Fænø at opdele deltagerne yderligere i tre sub-OSC-grupper.

Godt for samarbejdet

Ombord på FÆNØ stod fartøjsfører Laurits Petersen i spidsen for en 12 mands besætning. Han fortalte efter øvelsen, at der var et stort potentiale i at træne SAR med Dansk Søredningsselskab, da det giver et indblik i, hvordan de træner SAR. Det er vigtigt, hvis en skarp situation skulle udspille sig en dag, og der skal samarbejdes.

Han var også glad for øvelsen, fordi der indgik mange momenter. Besætningen ombord på Fænø nåede ikke kede sig. Ud over OSC-rollen var Fænø også behandlerplatform for de tilskadekomne, som blev indbragt af de øvrige fartøjer i øvelsen.

Læs videre under billedet ...

- Tilskadekomne behandles på Fænø's agterdæk.

Meget at søge efter

Enhederne fra Dansk og Svensk søredning blev bedt om at starte et søgemønster startende fra, hvor fartøjet var gået ned, og sydover mod Nivå. Undervejs blev der lokaliseret en redningsflåde med en person ombord, og der blev også lokaliseret dukker i vandet samt levende figuranter.

Den havarist fra kollisionen, som ikke var sunket, var blevet på stedet for ulykken. De kunne så fortælle, at en person var blevet trukket ned med det sunkne skib. Helsi​ngør Kommunes Beredskabs dykkere fik derfor til opgave at dykke ned til skibet, og her fandt man en person (dukke), som var druknet.

Kommunikationsgast i ilden

Annelise Saugmann, som er nyuddannet kommunikationsgast ombord på Fænø, fik da også noget at se til, efterhånden som øvelsen skred frem. Det kom specielt til udtryk, da nogle enheder glemte, at de var inddelt i sub-OSC-​grupper, og derfor valgte at snakke direkte til Fænø på svensk.

Hun fortæller, at dagen har været meget lærerig, og at det har være fedt at opleve, at det, hun har lært fra skolen, nu bliver omsat til praksis.

Til afslutning bød Dansk Søredningsselskab Helsingør på sandwich på kajen i Helsingør havn. Her der blev snakket om øvelsen, og der var mulighed for at ”sparke fenderlister” på de deltagende enheder.

Deltagere

Deltagerne i øvelsen var:
MHV 906 FÆNØ med gummibåd, Rescue Lars Lindfeldt (Helsingborg), Rescue Heimdal (Helsingør), Rescue Freja (Helsingør), Rescue Ulla Britta (Råå havn), Rescue Ulla Karin (Råå havn), Rescue Norden (København), SAR Helsingør (Helsingør kommunes beredskab), Victor (Nivå)



Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring