Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Topbanner

Nyhed

​MHV 909 SPEDITØREN​ ankommer til Horsens

Sammen og alligevel hver for sig

Marinehjemmeværnet i Fredericia  og Horsens samt hærhjemmeværnskompagniet i Horsens har i weekenden holdt en samarbejdesøvelse for at bygge tættere relationer mellem enhederne i land og til søs.

24-11-2020

​​Tekst af KL Jess F. Abrahamsen

Foto af Torben Glyum
Tre hjemmeværnsenheder i trekantområdet, fra to forskellige værnsgrene, brugte weekenden på at øve samarbejdet i en operativ militær skarp opgave. Det drejede sig om Hjemmeværnsflotille 134 Fredericia, Hjemmeværnsflotille 132 Horsens og Hærhjemmeværnskompagni Horsens.

Marinehjemmeværnet stillede med to grå fartøjer samt et kommandokøretøj med trailerbaseret gummibåd. Øvelsen foregik i flere havne, hvor der blev trænet samarbejde mellem land og vand under et højt trusselsniveau. Øvelsen var planlagt til at strække sig over flere havne med anløb i Snaptun Havn, Horsens Havn og​ Juelsminde Havn.

 kommandovogn Amalie.jpg

Martin Lyager fra Marinehjemmeværnet i Fredericia fortæller;

”Øvelsen startede med, at der blev slæbt en masse grej ombord - alt fra løs ammunition til sløringsnet, og sejladsen mod Horsens med vores fartøj, MHV 909 SPEDITØREN blev en taktisk sejlads, hvor vi gjorde alt for ikke at blive set hverken fra land- eller søsiden".  

MHV 908 ankomst Horsens2.jpg

"Vi vidste på forhånd, at der var et andet skib - MHV 908 BRIGADEN - som var på udkik efter os - og vi efter dem. Inden ankomst til Horsens havn havde Horsens-kompagniet sørget for, at kajarealet var sikret, så skibene kunne ligge sikkert i havnen. Vi sendte selv bevæbnet gummibåd i forvejen for at sikre, at vi selv kunne ankomme sikkert"​. 

rensning af havnen.jpg 

"Selvom der ikke var langt til Horsens, så tager det tid at komme sikkert ind. Ikke før kl. 05.00 om morgen nåede vi til Horsens, og efter et par timers søvn gik det så i ​gang igen".

vip ankommer.jpg

forsyninger bringes ombord.jpg

Fra Horsens og videre til Julesminde skulle Horsens-​besætningen om bord på MHV 908 BRIGADEN  transportere en VIP (Very Important Person), og på SPEDITØREN kom der gods ombord, som skulle transporteres til Juelsminde.  

Undervejs ud gennem Horsens fjord blev de to fartøjer angrebet fra landsiden af Hærhjemmeværnet, der havde skiftet rolle fra beskyttere til angribere​. 

"Nu er Horsens fjord er ikke særlig bred, så flugt er ikke en mulighed her" forklarer Martin Lyager, der sammen med sin besætning måtte forsvare sig mod angrebene.       

 angreb på havnen.jpg

Man har i en årrække fokuseret mere civilprægede opgaver til støtte for samfundet. Denne øvelse beviser, at selvom Hjemmeværnets militære profil måske har stået en anelse i skyggen i forhold til de civile præget opgaver, så er de skarpe militære discpliner absolut ikke glemt.

De beviste weekendens øvelse, som var godt tilrettelagt og hvor samarbejdet mellem enhederne fra Marinehjemmeværnet og Hærhjemmeværnet fungerede rigtigt godt.

samøvelsehorsens16.jpg

I forhold til COVID-19-smitten, så samarbejder man i Hjemmeværnet i små cirkler. Selv under en øvelse som denne holdes cirklerne adskildt, og der er ikke fælles morgenmønstring eller fælles spisning. På den måde kan det godt lade sig gøre for flere enheder at indgå i den samme øvelse og øve sammen og alligevel​ hver for sig.



Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring