Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Topbanner

Nyhed

​Eksercitstræning med våben - en naturlig del af den militære profil

Højtidelig afslutning på træningsweekend for MHV Fanekommando

Den første weekend i 2019, troppede en flok på 13 op på Flådestation Korsør, for at træne eksercits og håndtering af faner - efterfulgt af finalen, i Holmens Kirke, hvor Dannebrog var rigt repræsenteret.

10-01-2019
Tekst & Foto: Jane Noesgaard Larsen & Bjarne Olsen

Som en del af jer ved, blev MHV Fanekommando officielt godkendt i løbet af 2018. Det betyder at denne særlige enhed i Marinehjemmeværnet, nu er tilgængelig for deltagelse i arrangementer, på lige fod med vores "musiske" kolleger. Det betyder også et langt større aktivitetsniveau i 2019, hvorfor den garvede garde og nogle nye "Fanekommandister" mødtes, sammen med repræsentanter for musikken (MUHVF100), for at pudse kampformen af.

(teksten fortsætter under billedet)

Der inspiceres om tingene er i orden

Det nye i år, var at musikken deltog med tromme og fløjte, så der blev sat ekstra kolorit på træningen. Ligeledes var det blevet muligt at træne våbeneksercits denne gang, så der blev kæmpet med greb og kommandoer i stribevis, med godt humør og kampgejst. Baseret på tilbagemeldingerne efter weekendens træning, må man konstatere at både musik, nye og garvede kræfter i Fanekommandoet, fik en på opleveren - af den meget lærerige og mega hyggelige slags. At træningen var intensiv, vidner lørdag aftens sociale sammenkomst om - nok var det vældig hyggeligt, men det til trods, var der stort set affolket kl. 22...

(teksten fortsætter under billedet)
 
Påklædningen justeres løbende

Fanekommandoet er en lidt speciel enhed, hvor fokus er på detaljerne. Det giver sig udslag i positiv indstilling (og sporadiske latterbrøl), når der skal øves forskellige kommandoer og deres udførelse, med og uden musik foran, sammenholdt med en stor velvilje til at hjælpe hinanden, hvis man har gode tips til at udføre en bestemt kommando ("Omkring" kan være noget tricky at udføre, uden at miste balancen og "flyve" med armene). Samme entusiasme og velvilje kom til udtryk lørdag, sidst på eftermiddagen, hvor hele holdet - efter en lang dags træning udenfor - kastede sig over pudsning af messing - hvad enten det var bæltespænder, fanesko, eller anden messing, der skulle vises frem søndag. Fodtøjet fik også en tur, så alt var klappet og klart.

(teksten fortsætter under billedet)
 
Der må gerne smiles mens man træner, og det blev der... Ofte...!

Søndag formiddag blev der trænet intensivt med fanerne og hvordan man håndterer en sådan størrelse, i forskellige situationer - herunder "begrænset manøvreevne" (alias steder med lav højde, hvor der skal passeres med varsomhed, især for de længste af fanerne). Herefter blev der klædt om til paradeuniformen - dobbeltraddet uniform, kasket, hvidt bælte, hvide gamacher og hvide handsker. Naturligvis er vi alle i stand til at klæde os selv på, men resultatet bliver både bedre og hurtigere, i denne sammenhæng, hvis man hjælpes ad, så det gjorde vi selvfølgelig.

Efter en tidlig frokost, velvilligt og lækkert serveret af kantinepersonalet på Flådestation Korsør, drog flokken afsted mod Holmens Kirke og dagens gudstjeneste, hvor MHV fanen og 3 underafdelingsfaner blev repræsenteret i Fanekommandoet. For at understrege den højtidelige lejlighed, valgte Fanekommandoet at marchere ind foran kirken, med musik og faner, som en festlig gestus og nytårshilsen, til de fremmødte.

(teksten fortsætter under billedet)

MHV Fanekommando for fuld musik

Da det var overstået, stillede fanerne op i våbenhuset, med MHV fanen i spidsen, fulgt af yderligere underafdelingsfaner, marineforeninger mm. Disse blev ledt ind i procession, ført af kommandør Henrik Holck Rasmussen, hvorefter fanerne gik på plads på hver sin side af alteret, hvor de stod under gudstjenesten. Gudstjenesten var som vanligt en smuk oplevelse (se mere her: Et nyt Marinehjemmeværnsår budt velkommen), som ikke blev ringere af fanebærere, fanevagter og de øvrigt "udsendte" deltagere fra Fanekommandoet, som havde gjort sig yderst umage, for at se præsentable ud.

(teksten fortsætter under billedet)


Er du interesseret? Hvis du har lyst til at være med i MHV Fanekommando, skal du være velkommen, vi vil meget gerne være flere, især nu hvor aktivitetsniveauet er stigende. Vi kan love dig spændende, sjove, hyggelige og højtidelige opgaver, sammen med en flok entusiastiske kolleger. Kontakt MHV Fanekommando her: 272697@hjv.dk, hvis du er interesseret, eller vil vide mere.

Desuden planlægges der efter en dag for faneinteresserede, henholdsvis i det jyske og på Sjælland i løbet af året. Her har du mulighed for at lære mere om håndteringen af faner og hvad man kan/må i relation til Hjemmeværnet og forskellige arrangementer/aktiviteter.

 
MHV Fanekommando samlet efter indsats, med kommandør Henrik Holck Rasmussen

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg - Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224