Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Topbanner

Nyhed

​Den hvide gummibåd fra Dannebrog på vej over til BOPA

Træning af vænepligtige fra Kongeskibet

Dannebrog, Dannebrog her er Bopa. Vi har behov for akut assistance på en position i Køge Bugt. Der har været en eksplosion i et maskinrum, hvor der er opstået en brand og brud på rørsystem samt to tilskadekomne, skift …

05-05-2022


Tekst: Jens Berg • Fotos: Henrik P. Nielsen - Begge fra besætningen på BOPA

... Sådan starter meldingen søndag morgen kl. 08.30 i Køge Bugt.

Marinehjemmeværnsfartøjet, ’MHV 911 Bopa’, fra Flotille 367 Dragør sejlede i weekenden farvandsovervågning for Søværnet. Her var flotillen blevet forespurgt, om Bopa kunne deltage som momentskib for træning af de nye værnepligtige ombord på Kongeskibet Dannebrog.

Vi er som altid villige til at yde assistance til vores kolleger i Søværnet, så der blev tænkt tanker omkring mulige scenarier, der havde et passende niveau.

Udfordringer gjort klar til de værnepligtige

Sminkegrej, bjærgningsdukke, havarirør og røgmaskine blev taget ombord fredag, og den endelig plan begyndte at tage form.Lørdag aften blev de sidste detaljer klarlagt og grej blev testet.

Søndag morgen afgår Bopa fra Køge Havn mod en position midt i Køge Bugt, der i dagens anledning var uden en krusning.

Radiogasten bliver udspurgt omkring forhold ombord, position, egen hjælp m.m. alt imens figuranter sminkes og Bopa haster mod den aftalte position.

Dukken placeres i styremaskinrum, røgmaskine startes, samtidig med der sættes tryk på havarirør. Alt er klar.

Læs videre under billedet ...
- To af de værnepligtige er hoppet i deres røgdykkerudstyr for at søge efter tilskadekomne i maskinen. Samtidig er der tydeligvis et voldsomt læk, som andre skulle tage sig af ...

Læk og tilskadekomne i røg og damp

Havarihold fra Dannebrog ankommer i den fine hvide RIB (gummibåd) med forskelligt grej til røgdykning, bekæmpelse af brand, lænsning og behandling af tilskadekomne. 

Der er indsat 10-12 gaster fra Dannebrog, og de skal danne sig et overblik over situationen og holde styr på Bopa’s besætning, og de får nok at lave.

Dannebrog ligger ikke langt væk, så man kan ombord følge slagets gang på ganske tæt hold.

I løbet af ca. 1.5 time har de unge mennesker fået en simuleret brand under kontrol, de har fundet dukken i det røgfuldte motorrum, en tilskadekommen gast er overført til Dannebrog, mens den sidste figurant er under behandling på Bopa 

Der kæmpes med lækstop en tid endnu, og efter ca 2 timers rasen med katastrofen om bord på BOPA overføres den idste figurant til Dannebrog til behandling, og øvelsen kan afsluttes.

Læs videre under billedet ...
- Den tilskadekomne blev fundet i form af en dukke i det røgfyldte maskinrum​. Undervejs blev han dog til en levende figurant, som blev gennemgået og behandlet for sine skader 

Ros til Bopa for god træning ​

De værnepligtige har helt sikkert fået en oplevelse for livet ved at blive udsat for MHV gaster, der har udtænkt nye og anderledes scenarier til dem.

Indsatslederen fra Dannebrog var i hvert fald meget glad for at få afprøvet de værnepligtige i at yde indsats på fremmed fartøj, fordi det giver helt andre udfordringer end øvelser på eget fartøj. Her skulle alt grej og personel jo f.eks. fragtes med RIB’en, og det giver en betydelig forsinkelse i indsatsen.

Officerer på Danneborg udtrykte også stor ros til Bopa’s besætning for, at have lavet et realistisk scenarie med et passende niveau, og mon ikke der et par enkelte læringspunkter, ganske som vi også fik set, hvordan andre enheder arbejder.

Herunder:
Job well done. Lækket er blevet stoppet, så godt som muligt med midlerne til rådighed. Gasterne blev lidt våde undervejs i lækøvelsen, som altid er udfordrende.

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring