Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Topbanner

Nyhed

​MHV-fartøjet 'MANØ' fra Struer på en frostklar lør​dag på vej til insfri havn i Thyborøn.

Vi holder os klar - trods isen

Isen skal ikke forhindre, at Marinehjemmeværnets fartøjer kan rykke ud, hvis menneskeliv er på spil til søs. Derfor er flere fartøjer nu rykket ud af fjordene til alternative havne for fortsat at være klar til opgaver.

08-02-2021

​​​​

​Af Ninna Falck
​Billeder: Bjarne Thyrrestrup og Jørgen C. Overgaard

Det er blevet iskoldt i Danmark. Frosten har lagt sig over landet, og der er ikke udsigt til tø foreløbig. 

I søer, havne og fjorde ligger isen allerede med flere centimeters tykkelse, og i weekenden har det været tid til, at flere af Marinehjemmeværnets flotiller har skulle beslutte sig, om deres fartøj skulle flyttes. Fem jyske fartøjer er allerede blevet flyttet.

Fra Struer til Thyborøn

Lørdag besluttede Bjarne Thyrrestrup, som er næstkommanderende ved Marinehjemmeværnet i Struer, at nu var det tid at flytte det lokale fartøj, MANØ, længere ud af Limfjorden.

- Vi havde jo hørt vejrudsigten, og da jeg var omkring havnen om formiddagen kunne jeg se, at isen allerede var 3 – 4 cm tyk. Derfor ringede jeg til chefen og sagde: Vi nødt til at forlægge nu, ellers kommer vi ikke ud. Og klokken 14.00 forlagde vi så til Thyborøn, forklarer han, og fortsætter: 

- Vi måtte lige sejle lidt frem og tilbage for at brække isen, så vi kunne komme ud. Vi kan jo ikke sejle i mere end 5 cm. Is. Vores skibes metalskrog er ikke egnet til sejlads i is – så får de buler​.

Læs videre under billedet ...

- Lørdag: Besætningen gør klar til at sejle MANØ til Thyborøn

Og det var vitterligt på tide, at MANØ kom af sted. Efter to timers sejlads og en times kørsel hjem igen fra Thyborøn, så var hullet i isen, hvor MANØ lå i Struer Havn allerede frosset til igen. 

Bjarne fortæller, at det typisk er de fartøjer, der ligger inde i en fjord, som bliver presset, når vinteren bider. De skal ud til det åbne vand ved kysten. Her fryser de mere aktive havne og det omgivende vand med højere saltindhold, mere strøm og måske lidt højere temperaturer ikke nær så hurtigt til. 

- Jeg har faktisk aldrig oplevet, at Thyborøn Havn har været frosset til, understreger Bjarne.

Struer Havn og Limfjorden har til gengæld drevet MANØ ud af havnen flere gange. Sidste gang var næsten præcis ni år siden. Her forlod det grå skib Struer Havn 4. februar 2012. 

Læs videre under billedet ...
- Sådan så det ud for ni år siden, da MANØ blev støttet af isbryderen på sin vej ud af Struer Havn

Reaktionstiden forlænget

Forlægningen sker for at bevare beredskabet og MANØ’s fortsatte evne til at rykke ud, hvis Forsvaret eller politiet kalder. Men​ beliggenheden helt ude i Thyborøn koster til gengæld på udrykningstiden.

- Vi har ikke folk nok til en hel besætning i Thyborøn, så når vi skal køre 45 minutter længere fra Struer, så må vi skrue beredskabet op fra en time til to timer, inden vi kan komme ud af havnen, fortæller Bjarne Thyrrestrup, som dog trøster sig med, at det ikke sæson for lystsejlerne. 

Hvornår MANØ kan komme tilbage igen – det er op til vejrguderne. Mandag eftermiddag var isbryderen forbi Struer Havn, hvor isen nu var 12 cm tyk. Og indtil videre tegner DMI’s syvdøgnsoversigt for hele Danmark ikke til tøvejr. Tværtimod bliver det nærmest koldere og koldere med frostgrader om dagene ned til minus 5 grader og nattetemperaturer helt ned til minus 10 grader. Oven i det kommer sne og blæst. 

Læs videre under billedet ...
​- Tre timer efter MANØ havde forladt sin plads i Struer Havn i lørdags, var vandet frosset til igen.

Is-f​orlagte MHV-Fartøjer lige nu:​

MHV 851 SABOTØREN er flyttet fra Randers til Grenaa

MHV 902 MANØ er flyttet fra Struer til Thyborøn

MHV 806 DUBHE er flyttet fra Ringkøbing til Hvide Sande

MHV 816 PATRIOTEN er flyttet fra Aalborg til Frederikshavn

MHV 10 BAAGØ flyttet fra Horsens til Snaptun

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring