Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Topbanner

Nyhed

MHV 812 Hercules på farvandsovervågning, pludselig kaldt ud på humanitær eftersøgning.

Et større humanitær eftersøgning lørdag morgen omkring vejle Fjord medførte at flere fartøjer fra Totalforsvaret og helikopter måtte indgå i fælles koordinering. Eftersøgningen til søs blev koordineret af/fra MHV 812 Hercules.

10-10-2020

Opdatering

Den ældre herre på 86 år er fundet i god behold.

Tekst Søren Degn Laxy

FOTO Søren Degn Laxy og Carsten Qvist


Besætningen, som hovedsageligt bestod af marinere fra Ærø enheden var i weekenden på farvandsovervågning for Søværnet. Besætningen var draget til Kolding, og overtog skibet som kom direkte fra værftsophold.
Fredag aften foregik med lidt tørtræning, og klargøring af skibet, herefter afgang til Fredericia for natten.

Den forventet rolige og rutinepræget weekendsejlads fik noget af en brat ændring, da besætningen lørdag morgen fik en pludselig melding om behov for støtte til humanitær eftersøgning i omegn af Vejle Fjord.

Inden for få minutter var skibet på vej mod stedet, og MHV 812 Hercules fik undervejs rollen som ”On Scene Coordinator” (OSC).

Hercules fik underlagt to små både fra beredskabsstyrelsen, sejlet af brandfolk fra Fredericia og patruljefartøjet Freja (P521) fra Søværnet.
Foruden skibene til søs, støttede Redningshelikopteren sø-gruppen fra luften og politiet søgte i land.
Der blev kommunikeret i et væk ombord på Hercules der på et tidspunkt måtte se sig om efter flere kommunikationskanaler, da næsten alle radioer ombord, på nær anti-kollisionsradioen (kanal 16) og militærradioen var i brug. Det gav lidt koordineringsarbejde for de to kommunikationsgaster ombord, som samtidig førte hændelseslog og udfærdigede situationsrapporter.
Søgningen til søs blev senere afblæst af Joint Operation Center, efter at hele det ønskede område var finkæmmet, og besætningen fra Hercules kunne takke de deltagende enheder for god koordinering og samarbejde.


Med to en halv timers eftersøgning gav det rig mulighed for Hercules besætning af få brugt deres uddannelse i søgemønstre, koordinering mellem andre dele af totalforsvaret og samtidig en realistisk internt afprøvning af bro organisation.
Derudover fik gummibådsbesætningen afprøvet og trænet kystnært eftersøgning.

Dagen var ved afblæsningen af eftersøgningen ikke engang over middag endnu, så Hercules besætning gik tilbage til farvandsovervågningen og samtidig giver det mulighed for at rutinere besætningen i alle søens kunstarter, resten af weekenden.

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring