Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

75 år for Danmarks befrielse 1945 - 2020

Vi kan i år fejere 75 år for Danmarks befrielse, og hvad kommer det hjemmeværnet ved?

08-04-2020

Hjemmeværnet er et barn af modstandsbevægelsen.

Efter befrielsen opstod der et problem med alle de våben som var ude hos modstandsfolkene. De skulle elles være afleveret, men det mødte modstand og hvad så. Så blev der besluttet at der måtte oprettes Hjemmeværnsforeninger landet over, som blev vedtaget på den såkaldte ”Ranumkonvent” i Odense 1945.

Den første møde afholdtes i Ranum Præstegård lørdag og søndag den 10 og 11 marts 1945. Hvor der blev nedsat et udvalg, som skulle forberede indkaldelse til et stormøde, hvor frivilligt forsvar på grundlag af modstandsbevægelsen skulle være temaet, det blev så til mødet i Odense og andre steder i landet.


På mødet i Odense deltog mange kendte modstandsfolk, man kan nævne nedkastningsleder Tolstrup fra Nord Jylland, Læge Ove Høegh-Guldbjerg, Frode Jakobsen (Danmarks Frihedsråd) og Flemming Juncker (SOE).


Ordningen med opbygningen af De Danske Hjemmeværnsforeninger fik i begyndelsen af oktober 1945 den afgørende ministerielle godkendelse ved forsvarsminister Ole Bjørn Kraft.


Det frivillige Hjemmeværnsforeninger tog form landet over, selv i Næstved området blev der oprettet Hjemmeværnsforeningen 14. December 1945.


Der blev afholdt to hvervemøde i januar 1946 og fik ca. 200 medlemmer.


Styrken blev i løbet af den første sommer opdelt i 1. og 2. Kompagni samt en seniorgrupper. Den 6. oktober afholdtes appel på dyrskuepladsen, hvor den endelige fordeling til kompagnier, delinger og grupper fandt sted.


Det blev starten på uddannelses- og øvelsesaktivitet, såsom alm. felttjeneste m.v.. Seniorgrupperne, der hovedsagelig beskæftigede sig med skydning.


Danske Hjemmeværn

Hjemmeværnsloven , der blev fremsat i folketinget den 29. Maj 1948 og blev vedtaget den 1. Juli og stadfæstet den 16.juli med kongens underskrift.


Det blev så begyndelse til at statshjemmeværnet blev oprettet den 1. April 1949, og i 2019 kunne hjemmeværnet feje 70 års stiftelses (fødselsdag).


Hjemmeværnet blev på landsplan inddelt i Regioner, man benyttede dem fra modstandsbevægelsens inddelt af landet med lidt ændring.

Hver region blev opdelt i Distrikter, og hver distrikt fik en antal kompagnier.


De første kompagni i Næstved blev blev oprettet 1.juni 1949 under navnet Næstved 1. (HJVK 5307) og sener da kompagniet var bleven for stor blev kompagniet delt i to. Det udskilte kompagni fik navnet Næstved 2. (HJVK 5308) den 20. Januar 1950. Senere under samme kompagni blev der oprettet en politideling.


Det fungerede så indtil det var muligt at oprette et selvstændigt PO-kompagni hvilken skete i 1966.

Danmarks Lottekorps.

Da det statslige hjemmeværn blev oprettet 1949, men var indledningsvist kun forbeholdt mænd. I 1951 indgik de kvindelige foreninger overenskomst med forsvarsministeren. Overenskomst indebar , at de blev anerkendt som militære korps og tilknyttet Hjemmeværnet.

lotte.jpg

Der blev oprettet lottekompagnier på landsplan og lotter blev så udlånt til område kompagnierne hvor de havde funktioner som signal, sanitets og forplejningslotter.


Danmarks Lottekorps blev nedlagt i 1989 efter ligestilling blev indført i forsvaret 1988.


Der er sket meget i de godt 70 år hjemmeværnet har eksisteret. Der er sket sammenlægninger og nedlægninger af regioner, distrikter og kompagnier og efter murens fald og den kolde krigs afslutning fik hjemmeværnet nye opgaver.


Regionerne blev nedlagt og blev til Totalforsvarsregioner og nu til Landsdel regioner.


I Næstved hører vi ind under Landsdelregion Øst og Distrikt Syd Sjælland Lolland og Falster.


Efter de nye tiltag i Hjemmeværnet med de såkaldte Beredskabsstyrker og vi på vort uniform (kun) skal anlægge distrikts og kompagnimærke. Mærket med HJV udgår.


Vort Hjemmeværn har (nok) overtaget de opgaver som de gamle lokalforsvarsstyrker som var tilknyttet Militæreregioner som blev nedlagt efter den kolde krigs afslutning.


Kilde:

Fra modstandsbevægelse til Hjemmeværnet af E.O. Hansen

Frihedskamp Forsvarsvilje af Arne Mosgaard

Det danske Hjemmeværn.

HJV Magasinet.


Tak for ordet.

Af Helmer Hansen




Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring