Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Legende let lLPU 3 og 4

Af Merve Cakir tidligere rekrut i 1.3 nu Soldat i 4.2

25-03-2017
Så kom dagen endelig, hvor man skulle sætte kurs mod en oplevelse, man ikke ville kunne glemme længe. Turen til den sjællandske kaserne i Christiansminde gjorde, at spændingen i kroppen blev større og større. Både for den menige soldat ved navn Lea Knob og jeg.
Da vi ankom på stedet, blev vi budt velkommen, samt indkvarteret på nemmeste måde af den såkaldte kursusleder.

Vi var 22 kursister, hvortil disse medlemmer kom fra forskellige steder i landet. Her ventede os ikke kun en oplevelse af, at være en soldat, men også chancen, for at lære forskellige mennesker, at kende. Der gik ikke længe, før der opstod et godt og trykt miljø blandt kursisterne.
Grundet mange deltagere, blev kursisterne delt i to lige store hold. Dette betød også, at begge hold havde en eller to gruppefører, som kunne lede holdet videre i soldaterlivet på ugen. Hertil var disse gruppeførere fra forskellige enheder, hvilket medførte visse strikse regler blandt holdene. Selv om dette kunne være en udfordring nogle gange, fandt holdende hurtigt på en løsning for dette; Det blev løst via Body makkerpar.

De første par dage blev benyttet, til at bestå de resterende skydeøvelser ud fra de tidligere LPU-kurser. Disse øvelser gik ud på, at kunne skyde ved det rette punkt i forskellige stillinger. Dette blev ikke kun benyttet ved dagslys, men også i mørke. Da det var noget nyt for mig, at skyde i mørke, kunne jeg her opleve en udfordring. Hvis vi havde en tendens til at stå i en forkert position, mens vi skød, havde vi altid en skydelære klar til hjælp. Skydelærerne hjalp og guidede os, så vi kunne forbedre os, da det skulle benyttes til de øvrige dage på kurset.
Hver soldat fik tildelt et våben, som skulle benyttes ved kurset. Her brugte vi det meste af dagene på, at være ude i felten. Vi fik oprettet et såkaldt BSO, hvortil enhver soldat har en nærsikring på området. Disse nærsikringer skulle forhindre "fjenderne" i at nærme sig vores objekt. BSO´en bestod også af AKP, patrulje, samt en masse andre opgaver, som skulle udføres ved bevogtningen af objektet. Disse praktiske udførsler blev benyttet ud fra den teoretiske viden, om at være "klar til kamp". Objektets drift blev løst via samarbejde mellem soldaterne, samt gruppeførerne. Dette var en kæmpe oplevelse, da man virkelig fik følelsen af, at være soldat. Derudover kunne man indse, hvor fysisk hårdt det kan være, hvis man ikke er forberedt på opgaven.

I løbet af ugen, fik vi også en indlæring af førstehjælp på kamppladsen. Vi fik teorien bag dette, så vi kunne benytte det til udførslen af små øvelser. Her skulle vi forestille os, at vi er ude i felten i krigstid, og gennemføre førstehjælp for vores skadede soldat. Øvelsen var ikke så nem, som man troede, idet på grund af den skabte situation også skulle tage højde for forholdene samt kunne være effektiv. Det gjaldt om at kunne lægge den bedst mulige forbinding på den skadede. Trods dets hårde udførsel, var det en sjov oplevelse, at kunne afprøve det på hinanden.
Ud over disse øvelser, fik vi tildelt et såkaldt tourniquet (C-A-T), hvilket skulle bæres i vores højre lårlomme på uniformen. Grunden til dette var nemlig, at vores kursusleder til enhver tid, kunne fløjte med fløjten, og idet man hørte den bragende fløjte, skulle enhver soldat lægge sig ned, og udføre førstehjælp på sig selv på enten arme eller ben via tourniquet.
Dette fik ikke mindst mig selv, men også de andre soldater til at få spænding i kroppen, da vi jo skulle være parat når som helst.

Den sidste dag for LPU 3 blev brugt på en øvelse, hvortil vi alle fik gjort os klar til kamp. Dette betød også, at man stod klar med våbenet, fulde magasiner i basis og sløringscreme på både ansigtet og hjelm. Vi blev ført til vores objekt, hvortil hver soldat havde sit hul at stå i, hvis der skete alarmering. Der gik ikke længe, før en soldat fik en føling af fjender, som var på vej til vores objekt. Ved alarmering, løb vi til vores huller og indtog skydestilling. I dette øjeblik kunne jeg føle spændingen på kroppen, samt mærke adrenalinen blandt alle de andre soldater. Våbenet blev sigtet mod fjenden, og vi ventede spændt på gruppeførers ordre "SKYYYYD".
Kampen mod fjenderne førte til, at nogle af soldaterne blev "sårede". Her skulle teorien af førstehjælp på kamppladsen benyttes. Dog kunne dette ikke stoppe os soldater i at nedkæmpe fjenden. Lyden af skuddene stoppede ikke før, der blev råbt "INDEX" af gruppeførerne. Dette begreb indikerede, at fjenden var nedkæmpet.
Øvelsen blev afsluttet med oprydning ved objektet, samt evalueringer af samarbejde blandt soldaterne og gruppeførerne.
 
Tiden gik pludselig hurtigt, og vi var nu allerede færdige med LPU 3. Da vi ankom tilbage til kasernen, stod kursuslederne klar med kameraet i hånden. De ventede spændt, så de kunne få taget et billede af os, efter at have været i kamp mod "fjenden".

LPU4
Trods det kolde vejr, undgik gruppeførerne ikke, at sende os ud i endnu en øvelse. Dog var denne øvelse ikke bare en hvilken som helst øvelse. Her handlede det om, at benytte al den viden, som vi fik i løbet af alle modulerne.
Øvelsen varede i 24 timer, hvor vi tilbragte tiden ved et objekt. Grundet vejrforhold og "lange timer" blev der sat telte op. Både til koge- eller rygeområde, samt til underbringelse.
Holdene skiftedes til at stå ved AKP, således at uvedkommende ikke kan komme ind på objektet. Nærsikringer var fastlagt af gruppeførerne, og patruljerne blev sat i gang med forskellige intervaller. I løbet af øvelsen, fik man afprøvet de forskellige funktioner. Dette gjorde, at man fik en bedre forståelse af den teori, man fik tidligere i modulerne. Dette gjaldt især AKP. Kursuslederne sørgede for figuranter, som kunne afprøve vores styrker med forskellige momenter. Der var lige fra stille og rolige situationer, til drastiske situationer, som demonstrationer. Her fik man virkelig en opfattelse af, hvor vigtigt det er, at følge de retningslinjer og forholdsordre man har lært.

Trods træthed, kulde og regn, gav ingen af os op. Opstod der alarmering, stod enhver soldat klar med våben ved deres nærsikringer.
Efter de 24 timer var opfyldt, afsluttede vi øvelsen med ris og ros af både kursuslederne og gruppeførerne. Enhver soldat fik tildelt et bevis, for at have afsluttet begge moduler.
Beviset kan benyttes i forbindelse med andre kurser i fremtiden.
 
Følelsen af at have overstået disse kurser kan ikke beskrives. Jeg kunne nu blære mig, og kalde mig for en grunduddannet soldat.
 
Af Merve Cakir tidligere rekrut i 1.3 nu Soldat i 4.2
 
Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring