Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Indrykning ved Øster Bregningemark.

Øvelse på Ærø

Fynboerne kom, de så, og de sejrede.

Skrevet af Lea Knop

02-07-2017
”Øvelse på Ærø”:
Fynboerne kom, de så, og de sejrede.
En broget flok af hjemmeværnsfolk fra alle værn, stod denne weekend klar, da en deling fra Nordfyn skulle beskytte Ærø mod fjender.
Skrevet af Lea Knop
 
Denne weekend gik ud på, at Nordfyn skulle træne lidt afsøgning, førstehjælp og ildkamp. De skulle beskytte Ærø mod de tropper, der var kommet for at indtage Ærø og dens omkring liggende farvande.
Vi, der skulle agere fjender, var alt fra marinere, luftfolk, hærfolk og PO’er. Jeg, der selv er PO’er, fik lov at kæmpe lidt, hvilket jeg ikke er vant til, og sikke mange kræfter det dog krævede!
Solopgang og skydning                                        
Vi startede øvelsen fredag kl. 22:00 med briefing om, hvad der skulle ske denne weekend. Da det var sagt, stod den på tør træning for nogle, og søvn for andre.
Vi rykkede ud kl. 04:30 om morgenen, mod det første sted - En strand. Der var nogle observations øvelser for de andre, hvor vi blandt andet skulle agere kærestepar, folk der skændtes, og senere skulle vi beskyde dem. Vi fik selv øvet nogle fremrykninger og fandt hurtigt ud af, hvilke ting der skulle øves mere på.
Farlig førstehjælp
Moment nummer to gik ud på, at folkene fra Nordfyn skulle afsøge en skov, hvor vi lå klar til at skyde, når vi så dem. Vi skød og skød, indtil ordene ”DØD DØD” blev råbt. Så skulle vi agere førstehjælpsofre, hvor jeg havde fået en slem tredjegrads forbrænding i næsten hele ansigtet og på halsen.
Fyren der kom hen og hjalp mig, gjorde et godt stykke arbejde. Han udøvede den rigtige førstehjælp, og fik mig da også til at grine så meget, at jeg glemte jeg var såret.
Bagholdsangreb og bragende beskydning
Efter skoven blev vi hurtigt sendt ud i næste øvelse, hvor vi skulle udføre bagholdsangreb på delingen (fra Nordfyn), der var på vej tilbage til deres KSN. Vi blev dog opdaget og måtte trække os tilbage.
I stedet for lagde vi os i baghold et stykke længere væk, og overraskede dem godt.
Der blev skudt en masse skud af, og der var to fiskere, der blev meget overraskede, da der pludselig kom tredive mand voldsomt bevæbnede imod dem. De fandt da hurtigt ud af, at de ikke var truslen, da de begyndte at beskyde os i stedet.
Gåtur i Ærøskøbing
For at Nordfyns folk vidste hvor vi (fjenden) var placeret på øen, måtte vi jo give dem nogle hints. Forklædt som civile borgere der bare ville snakke med dem på deres vagt rundering i Ærøskøbing.
Mens vi ventede på Nordfyn folkene, var der en del ”rigtige civile”, der nåede at komme hen og snakke med os, og spørge ind til øvelsen. Den sødeste var en ung knægt på omkring de seks år, der stod og planlagde hvordan han, med en ballon ville lave et overrraskelses angreb og forskrække Nordfyn folkene, og frarøve dem deres våben. Det lykkedes dog ikke helt, da hans ballon var halvflad og ikke rigtig sagde bang, da han sprang den.
Slaget ved Søbygård
Øvelsen ved Søbygård foregik i mørket.
Der blev øvet fremrykning og kamp i mørke. Jeg var ikke selv med til øvelsen, jeg stod bare og observerede, men fra mit synspunkt, var det så vildt at se på.
Ballet blev åbnet med en signal pistol, der blev skudt af, og så kom der ellers skud fra næsten alle retninger. Det var en unfair kamp, omkring tredive mand mod ti stykker. Vi havde ikke en chance.
Kanonslag overalt, råb og skrig og lysflammer fra de mange geværer der beskød hinanden.
Nordfyn folkene vandt stort.
Flækkede bukser og flad humor
Selvom der var nogle tab på turen - jakker, cigaretter, fragmentationsbriller og bukser der revnede, var humøret under hele weekenden højt og stadigt stigende. Trætheden var overvældende, men alle klarede det flot og kæmpede sig godt igennem.
Alt i alt var det en super fed weekend, som jeg ikke ville have været foruden, og jeg vil da klart anbefale denne slags øvelser noget oftere.
 
Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring