Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Saber Strike skudt i gang i Letland

Den internationale øvelse Saber Strike er begyndt i Letland. Her stiller Hærhjemmeværnsdistrikts Østjylland med 31 frivillige soldater.

10-06-2018


Af Lærke Weensgaard

Sløringsmalingen er lagt, våbnene er ladt og de baltiske skove er for en stund forvandlet til en militær kampplads. Den store NATO-øvelse Saber Strike er gået i gang.

18.000 soldater fra 19 forskellige nationer er taget til Estland, Letland eller Litauen for at deltage. Nogle af landene har sendt deres stående styrke, mens andre er repræsenteret gennem deres hjemmeværn.

Dannebrog bliver båret af 31 soldater fra Hjemmeværnet. Langt de fleste kommer fra Hjemmeværnskompagni Eshøj fra Hærhjemmeværnsdistrikts Østjylland. Delingen bliver transporteret rundt i det lettiske terræn i tre lastbiler og har både M/60 lette maskingeværer og dysekanoner med.

Hos Hjemmeværnskompagni Eshøj har træningen det sidste måned været fokuseret på Saber Strike. Delingens næstkommanderende, Mads Yde, forklarer, at kompagniet normalt træner på gruppeniveau, hvor de skal kunne samarbejde internt i grupperne.  Op mod afgangen til Letland har de i stedet trænet på delingsniveau, hvor flere grupper skal kunne samarbejde sammen.

Det har krævet en ekstra indsats fra de frivillige soldater, der også har skulle presse øvelsen ind mellem arbejde eller studie. Mads Yde selv måtte aflevere sin eksamensopgave en uge før tid, for at kunne trække i uniformen i Baltikum.  For ham eller de andre fra kompagniet har der dog ikke været tvivl om, at de skulle med på Saber Strike:

”Vi er ikke bare med, fordi vi har lyst. Vi er med, fordi vi simpelthen ikke kan lade være,” siger Mads Yde.

Saber Strike foregår fra d. 3.-15. juni og er en årlig øvelse, der blev afholdt for første gang i 2010. Indtil videre er det planlagt, at Danmark skal deltage de næste to år.

På instagram kan du følge med i øvelsen under hashtagget #saberstrike18 

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring