Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Fanerne føres ind i kirken
​Imens deltagerne fylder kirken op venter fanebærerne på det bliver deres tur.

Mindehøjtidlighed Randbøl kirke 2015

Sammen med 4. Maj Komiteen var omkring 100 mennesker mødt op for at mindes, at det er 70 år siden at frihedsbudskabet lød fra London 1945.

17-05-2015

Klokken 19 overfløj en formation på fire fly fra Flyvevåbnets Flyveskole Randbøl Kirkegård som Flyvevåbnets hilsen til de fem besætningsmedlemmer, der blev dræbt om morgenen den 27. august 1944.

Otte af 4. maj Komiteens medlemmer inkl. Stabskompagni Sydøstjyllands mødte op med deres faner. Fanerne blev ført op i kirkens kor under præludiet.
Randbøl Kirke var stuvende fuld. Mange var mødt op for at følge mindegudstjenesten, hvor pastor Helle Pahus prædikede over kapitel 15 i Johannes Evangeliet.

 
Deltagelse fra den britiske ambassade
Efter gudstjenesten var der kransenedlæggelse på flyvergravene og Kz·fangen Christen Buchs grav.
 

Det var et smukt syn at se de otte faner bliver ført ned til de to grave, hvor medlemmer af hær· og flyvehjemmeværnet stod fakkelvagter.
Efter kransenedlæggelsen på gravene bad menigheden Fader Vor i kor. Herefter lyste pastor Helle Pabus velsignelsen.
 


Fra to trompeter blev der blæst Last Post ud over kirkegården.
Ved aftenens mindehøjtidelighed var der deltagelse fra den britiske ambassade, flyvevåbnet, hærhjemmeværnet, flyvehjemmeværnet og naturligvis medlemmer af 4. maj komiteen
 


Taler, kaffe og afsked
Ikke færre end 106 deltog i sammenkomsten på Vandel Efterskole. Her talte konsul Henrik Kleis. Han udtrykte på den Britiske Ambassade vegne stor tak for 4. Maj Komiteens arbejde med at arrangere den årlige mindehøjtidelighed for de faldne. Han påskønnede den ekstraordinære indsats, der var blevet gjort i anledning af 70 året for befrielsen.
 
Efter ham talte den tidligere flyverprovst Vilhelm Værge.
Han fortalte om RAF kirke på the Stand i London, St. Clemens Danes, grundlagt af vikingerne i Danelagen for omkring 1000 år siden. I dag er det danske Flyvevåbens kirke domkirken i Viborg. Han fortalte videre om de flyvepræster, der er tilknyttet Flyvevåbnet og er med ude, hver gang et detachement af Flyvevåbnet rykker ud til et af verdens brændpunkter. Med et smil fortalte han om, at hvis tilslutningen til gudstjenester i Danmark var den samme som hos detachementerne i det fjerne udland, så skulle der opføres mega-kirker i landet. Den sidste taler var sekretæren for 4. Maj komiteen, N.M. Schaiffel Nielsen, der takker af efter 40 år på posten.
Han bød velkommen til sin afløser, pensioneret major Peter Egholm Jensen, Mørup.
Klokken var blevet over 22, da formand Steen Anneberg kunne sige tak for fremmødet og ønske god tur hjem.

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg - Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224