Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

4 maj 2022


Distriktet og kompagniet afholdt 4 maj arrangement

18-05-2022


Som det vil være de fleste bekendt, så kom frihedsbudskabets til blandt andet også Danmark den 4.maj 1945. De nazi-tyske tropper havde overgivet sig​ til de allierede.

Modstandsbevægelsen havde forud for haft en svær opstart. Alt skulle "opfindes" fra bunden af, og man havde ikke adgang til våben eller sprængstoffer til brug ved modstand mod invadørerne.

Efter krigen var slut, besluttede modstandsbevægelsen og politikerne at oprette det statslige Hjemmeværn i 1949. Ud fra parolen: Aldrig mere en 9.april (Nazi-tysklands invasion af Danmark i 1940), ønskede man at være forberedt så "den næste invasion" ikke ville gå lige så nemt for en invaderende fjende.

Resten er historie ... og selvom mange synes at have glemt historiens lærdom i årtierne efter oprettelsen, så har Ruslands uprovokerede angreb på Ukraine bragt krigens luer tilbage til Europa. Og derved en længe savnet opmærksomhed på Forsvaret igen, hvor der for tilføres et større beløb allerede i 2022.

Hjemmeværnet er derfor mere nødvendigt end nogensinde før i nyere historie.

De tapre modstandsfolk og befrielsen fejres stadig landet over - og således også på Vordingborg Kaserne (VORKAS) af Hærhjemmeværnsdistrikt Sydsjælland og Lolland-Falster samt Stabskompagni Sydsjælland og Lolland-Falster. 

Kompagnichefen samt hjælpere var rundt forskellige steder i distriktsområdet for at sætte en blomst ved forskellige mindesmærket. Blandt andet ved Bogø Kirke, hvor en mindesten står for to engelske flyvere, der betalte den højeste pris for at bekæmpe Nazi-tyskland.

Ved distriktets arrangement fik flere​ Hjemmeværnet Fortjensttegn - en særlig udmærkelse hvor kammerater i kompagnierne indstiller til distriktet, om vedkommende kan modtage denne helt særlige hæder.

I år gik et af de få tegn til Stabskompagniets Næstkommanderende (NK) Anders. Anders blev hædret for sin professionelle og særligt kammeratlige facon, og for hans virke gennem en lang årrække i samfundets tjeneste som frivillig.

Da ceremonien var færdig, var der flere af kompagniets (KMP) medlemmer, som forskød til "Kastellet" - bygning 39 på VORKAS - hvor KMP var vært for en sandwich, en tår sodavand samt en kop kaffe.

Kompagnichef (KC) Jens-Peter benyttede lejligheden til at takke NK Anders for samarbejdet, og rettede også en tak til Anders' kone, som også var mødt op.

Man må aldrig glemme, at en HJV soldats gode indsats er betinget af, at familien bagved bakker op om indsatsen.

Efter et par hyggelige timer pakkede vi sammen, og takkede af - og gør nu klar til kompagni-øvelsen 10-11.juni 2022. Meld dig endelig til her på hjv.dk - alle vil kunne være med; der er plads til ALLE.

Et par billeder fra dagen:

Første billede er af NK Anders fra Stabskompagniet:

NK_mr_A_sloeret.jpg

Fanekommando_1-sloeret.jpg

Musikere_1_sloering.jpg


​​Her ses distriktschef, OL Flemming holde sin 4.maj tale:

OL_taler2.jpg


Bogø Kirke ved mindstenen for de to faldne engelske flyvere:

mindesten_1_4-maj.jpg

Der afholdes altid et 4.maj arrangement - reserver allerede nu dagen på næste års kalender. 

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring