Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Antennen
​Antennen

Kommandostationen

Jeg ville snakke med personalet ved en kommandostation oprettet af Virksomhedshjemmeværnskompagni Syd og Nord ved en materialegård tæt på Fredericia station

04-06-2016
Skrevet af MG Alexander H Drachmann KOF VHK SYD

Jeg steg ud af bilen, da to bevæbnet hjemmeværnssoldater, med basis og hjelm kom gående rundt om hjørnet. De fik mig i syne, kiggede mig op og ned, så presse skiltet og gik straks videre.  Det var varmt og hjemmeværnssoldaterne havde pålagt solbriller.

Der var tydeligvis meget aktivitet på materielgården, hjemmeværnssoldaterne havde travlt med afspærringsmateriel og bevogtning af porten.

 Jeg gik videre til den nærmeste bygning, her mødte jeg Søren som er sergent i virksomhedshjemmeværnet, han kiggede op på antennen, som han fornylig havde oprettet. Den stod med en højde af 15 meter, men kunne sagtens blive 24 meter høj.

Søren som også vil kendes for hans kaldesignal ”oz7sb”, fortalte mig en del om denne store antenne.

Jeg kunne tydeligvis mærke at han brændte for signaltjeneste, noget som han arbejder med i hjemmeværnet og som præger hans fritid.

Søren fortalte mig, at antennen oprindelig var udviklet af Jysk Telefons laboratorie, senere havde den nået frem til en virksomhedshjemmeværnsmand fra kompagniet Nord. Der var den sjældent brugt, men I dag bruges den flittigt, primært af virksomhedshjemmeværnet, derefter 2 dage om året til Eksperimenterende Danske Radio amatørers ”field day” og spejderne til deres årlig ”Jamboree on the air”.
Det sidste jeg fik at vide, var at dens formål i dag er som repeater til delingsradioerne, som hedder (SPR) Secure Personal Radio. Hvilket gør at kommandostationens signal rækker langt.

Udenfor mødte jeg 2 andre hjemmeværnssoldater. Signalbefalingsmand og sergent Claus, var den ene af dem. Han fortalte mig, at nu kan de fleste delinger komme i kontakt med kommandostationen. Her blev han afbrudt af den anden hjemmeværnsmand John, som er Kommandobefalingsmand, han sagde ”Det vigtigste er at det kan nå ud til øvelsesstyrken, derfor laver vi snart en signaltest”.

Det var dog ikke det som præget vores snak, vi nåede hurtigt ud i et andet spor.

Jeg fik at vide, at Virksomhedshjemmeværnskompagni Sjælland i høj grad havde brugt deres fantasi når det gjaldt planlægning af hvordan kommandostationen skulle oprettes. 

Det endte med, at kompagniet havde en tæt samarbejde, med Virksomhedshjemmeværns frivillig stab.

Jeg spurgte hvordan det fungere, han svarede ”Det var fint”, ”men det gjorde, at vi var næsten udelukkende folk med rang”.

Han kiggede mig i øjnene og sagde ”Derfor blev vi nødt til at dele os op i grupper, hver med en gruppefører, for at det kunne fungere gnidningsløst”.

Claus forklarede, at kompagnierne havde brugt langt tid om at planlægge hvordan kommandostationen skulle fungere, der var en lang række møder undervejs og endda en uddannelse i den nye SPR-radio.

Jeg kunne se, at de var godt rustet til opgaven. Da vores samtale sluttede, gik jeg derfra med en følelse af at de havde godt styr på signaltjeneste i kommandostationen.

 Seneste nyheder

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg - Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224