Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​Rullende bevogtning er en af de opgaver som Virksomhedshjemmeværnet træner

Alarmeringsøvelse 2019

Årets alarmeringsøvelse løb af stablen i Høvelte øvelsesterræn og omkring Blovsterød.

31-08-2019

​​Af Delingsfører Lt. Peter Vermind. Foto: Rekrutteringsspecialist K.H. Ophus


Første weekend i august afholdt KMP alarmerings øvelse. Allerede 14 dage før havde KC udsendt et oplæg til øvelsen i form af et varsel.

Et NATO medlem (Godland) var blevet truet af en nabo (Slemland). Som situationen havde udviklet sig over sommeren, forventede man nu at Slemland ville forsøge at destabilisere alliancen ved at udsætte de enkelte medlemslande for terror aktioner og angreb fra små enheder støttet af Slemland.

I varslet til VHSJA beordrede KC at Alarmerings planer blev afprøvet og soldaterne informeret om mulig indsættelse i op til 14 dages varighed.

Den 2 august henover aftenen blev DF1 kontaktet og beordret til at iværksætte alarmering, med møde for delingen kl 0700 lørdag morgen på KMP. Ligeledes skulle alle DF/NKDEL og nøglepersonel stille på KMP, hurtigst muligt fredag til befaling.

Lørdag morgen mødte tropperne op og spillet kunne begynde. Forud lå en weekend med spændende opgaver – dejligt og varmt sommer vejr – samt perioder med høj andrenalin og fuld fart på.

1 DEL blev beordret til at forskyde til Nordsjælland (Høvelte øvelses terræn) for der at gå i BSO.

KDO DEL skulle i første omgang forblive på Djursvang og oprette KSN.

Efter befaling – klar til kamp og pakning af køretøjer, forlod 1DEL KMP ca. 0830 lørdag morgen.

Godt en time efter, befinder delingen sig uden for det compound, som skal være deres base den næste tid. Men før de kan flytte ind skal området afsøges. Der var heldigvis ingen hjemme og delingen kunne tage den lille base i besiddelse.

Rullende bevogtning

Inden vi når at komme på plads i BSO indløber den første opgave. En GRP skal sendes ud for at eskorterer et arbejdstog på blovstrødbanen. NKKMP forventer at FJ vil forsøge, enten at udfører sabotage mod skinne nettet, eller angribe toget direkte.

Blovstrødbanen er en lille smalsporet togbane som engang har betjent et teglværk i området – et perfekt setup for opgaven, med at lave rullende bevogtning. Dette er en indsats form hvor VHV beskytter, skinnelæggere eller enheder der reparere sporerne, mens de arbejder og altså er i fart (gang tempo).

Inden opgaven blev iværksat blev der foretaget indøvelse. Der var flere udfordringer. Personalet på banen oplyste, at flere steder på ruten, var der ikke plads til at bevæge sig ved siden af toget på begge sider. Herudover kunne KMP kun sende en forstærket gruppe til denne opgave.

Indøvelsen blev foretaget, fejl blev rettet og taktikken justeret til forholdene. Herefter afgik arbejdstoget og opgaven var i gang.

Den første forhindring der skulle overkommes, viste sig at være af en lidt ukendt art J. Ved den første overgang hvor banen krydser en befærdet vej, stod en lille trist dreng midt ude på sporet. Det viste sig at være Malte, som var blevet væk fra sine forældre. Uden at det stoppede arbejdstoget nævneværdigt, blev Malte sat op på en af vognene, hvor NKDEL sad og havde det store overblik. Malte blev beroliget og arbejdstoget fortsatte sin opgave.

Toget når sit første delmål – en station ved det gamle tegnværk. Gruppen nærsikre, mens lokomotivet bliver rangeret om til modsat ende af toget. Herefter fortsætter opgaven igennem en meget smal viadukt, under en bro og videre igennem tæt skov.

Da toget er tæt på at kører under broen lyder en eksplosion og passagen under broen er pludselig fyldt med støv. Sprængningen har dog ikke været placeret ordenligt og broen holder – arbejdstoget befales til at sætte farten op og kører under broen. Adrenalinen er her røget et par takker op – ingen har set noget til fjenden – men nu ved vi han er derude.

Toget når sit mål og opgaven er fuldført. Selv lille Malte finder sine forældre til sidst og alle er glade J

Der var et rigtig godt planlagt moment, hvor vi fik mulighed for at træne en af vores kerne kompetencer. Smil hos alle i enheden, også selv om de fleste er gennemblødt af sved.

Næste opgave er en midlertidig bevogtning af en målestation for DMI. Da opgaven er begrænset i tid sendes igen kun en enkelt gruppe.

Først ligner det en nem opgave. Målestationen er ikke stor og der er relativt godt udsyn i alle retninger.

GF sætter sin nærsikring ud og alt ånder fred og idyl. Pludselig lyder 2 eksplosioner et stykke væk – en PTR sendes ud, støttet af nærsikringen, men uden at kunne lokalisere FJ.

Den anden nærsikrings post får kort tid efter indsigt på en person og så kommer en eksplosion mere. Patruljen dirigeres i den retning – dog uden at kunne lokalisere personen, som er forsvundet ind i skoven.

Opgaven er dog løst – FJ kom aldrig i nærheden af at beskadige målestationen. GRP vender tilbage til basen til et hvil og lidt aftensmad bestående af feltrationer.

Tropperne er nu ved at være en smule trætte – det har været en lang og varm dag, med spændende og udfordrende opgaver. Men dagen er ikke slut endnu.

Angreb og rensning

KC har fået melding om, at en GRP fjendtlige milits folk er blevet lokaliseret i en bygning i nærheden. Alt tyder på at det er dem der har forsøgt at lave sabotage både mod Blovstrød banen og målestationen.

Delingen beordres til at angribe og rense denne bygning.

DF lader en lille vagtstyrke forblive i BSO for at sikre denne og tager så resten af delingen for at udfører opgaven.

Terrænet og vejret gør opgaven svær. Det viser sig at være næsten umuligt at komme i position uden at blive opdaget. Det viser sig da også at FJ har opdaget delingen og er klar da de indleder angrebet.

Der foretages et delt indbrud og fremryk mod bygningen, hvor et hold rykker frem og resten støtter.

Det lykkedes at bryde ind i bygningen og påbegynde rensningen – GF styrer sine 2 angrebs hold med stor dygtighed, mens DF holder det overordnede overblik og dirigere støtten fra enheden uden for bygningen, så støtten bliver forlagt, som angrebs holdene rykker frem i bygningen.

Et svært og spændende moment – ting gik galt og dermed blev erfaringer også gjort. Det var en lærerig oplevelse

Det nu sent på aftenen og soldaterne har været i gang siden tidligt morgen. Heldigvis ser det ud til at angrebet på FJ safehouse, har fået ham til at trække hornene til sig – i hvert fald for en tid. 1GRP som har været i front hele dagen kan ved midnatstid gå i hvil i BSO og få nogle timers fortjent søvn.

Fjenden er dog ikke helt færdig med delingen. I løbet af de tidlige morgentimer, har han lokaliseret det Compound vi bruger som BSO. Snart lyder der igen eksplosioner og vi er under angreb.

Efter en lang ildkamp er ammunitionen kritisk lav – DF beordre klargøring til udbrud af BSO, gennem en åbning i perimeteren, på en flanke som ikke har været under angreb. 1GRP trækker sig som de sidste, ved ild og bevægelse, fra AKP og tilbage gennem BSO mod åbningen i Syd vest siden. Fjenden har dog fået samme ide og beskydningen stopper og der er igen helt stille i området.

En fantastisk spændende og lærerig øvelse er slut. Folk er trætte men med smil på læben.

A2019-2.jpg




Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring