Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​Der øves hjerte/lungerening udenfor. Bemærk at afstandskravet er overholdt da kursisterne sidder forskudt.

Vedligeholdelse af førstehjælpen under Corona

Kompagniet nyder igen godt af at vi har vores egen førstehjælpsinstruktør. Efter en periode, hvor mange planlagte aktiviteter har været aflyst, har vi hurtigt kunne komme i gang igen.

26-09-2020

​​​​Af: Recspec1-2, LT K-H.Ophus

Det sidste halve år har i den grad været præget af Corona-pandemien. Mange af de planlagt aktiviteter, som øvelser, skydning og vedligeholdende træning, er blevet aflyst. At de mange ”frie timer” så derimod er blevet brugt på indsættelser, er så en anden – og meget positiv historie. Men det har i den grad været med til at besværliggøre vedligeholdelsen af væsentlig uddannelse. 

 

Førstejælp er utrolig vigtig 

 

Førstehjælp er en disciplin, der er utrolig vigtigt at være skarp på, og derfor er det meget vigtigt at uddannelsen vedligeholdes. Kravet til hjemmeværnssoldaten er et 6 timers vedligeholdende kursus hvert andet år. Hvis dette er udløbet, skal der tages et 14 timers kursus. Det har været endog meget svært at lave uddannelse i denne tid, men selvom vi nu er i det, der kaldes 2. bølge af Corona-pandemier, er der alligevel nu åbnet op for at gennemføre uddannelse. 

 

Derfor afvikler kompagniet i denne weekend 14 timers kursus for de folk fra kommandodelingen, der skal har eller snart har udløb af gyldigt Q. 6 hjemmeværnssoldater deltager og selvom det ikke lyder af meget, er der en helt særlig grund hertil: 

 

Sikkerhed først 

 

”Det lille antal kursister er helt bevid​st”, fortæller kompagniets egen førstehjælpsinstruktør Knudsen. ”Vi har bestilt de 8 dukker (Rescue Anne, red.) som distriktet råder over. Det har vi brugt som den begrænsende faktor ift. antallet af pladser. Det betyder at hver kursist har sin egen dukker og vi skal ikke skifte lungepose. Antallet gør også at vi lettere kan overholde afstandskravet. Vi har afspritet og ifm. nødflytning anlagde kursisterne ansigtsmaske. Kursisterne er inddelt i 2 hold, så de er i nærheden af de samme folk hele weekenden, og mindsker kontakt til det praktisk mindste. Alt i alt giver det giver det kursisterne god tryghed i disse Corona-tider”. 


Det giver en utrolig fleksibilitet 

 

Også kompagniets næstkommanderende, Lennart er glad for at vi råder over vores egen førstehjælpsinstruktør.​ ​”Det giver en helt utrolig fleksibilitet”, siger han og fortsætter:  ”Vi har skarpt fokus på førstehjælp, da det er en af de uddannelser, der er krævet for at vi kan sende folk på distriktets certificeringsøvelsen. Dette kursus er det andet af 3 planlagte førstehjælpskurser i år. I januar gennemførte vi 14 timer​ og senere i år afholdes kompagniet et 6 timers vedligeholdende førstehjælpskursus”, slutter han.  ​






Fakta om uddannelsen:


14 timers førstehjælpskursus (FSK 263) giver både Q i DeMarsog fordi kursus følger læringsplanen fra Danske Førstehjælpsråd, kan kursisten også blive godskrevet for ”førstehjælpsbevis” hos dem. Det gør, at kursus også er kompetencegivende ift. andre (civile) steder, hvor et førstehjælpsbevis måtte være påkrævet (ikke kørekort). 


Fakta om førsthjælpsinstruktøruddannelsen:

Førstehjælpsinstruktører i Hjemmeværnet er uddannet fra Forsvarets Sundshedstjeneste Kursus hedder FSK260 (tidligere kendt som FSU160) og tager 8 dage. Instruktøren skal re-certificeres hvert 5. år. Knudsen tog sit kursus for 7 år siden i Ålborg og har derfor været re-certificeret en enkelt gang. 

Fakta



Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring