Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​Makkersikkerhed var en af de ting, vi arbejdede med på skydebanen lørdag

Skytterne og solen strålede om kap på skydebanen

Det var en på flere måder god dag på bane 0 på Amager for de 18 skytter, der var tilmeldt aktiviten lørdag. En skøn efterårsdag, hvor vi kom god rundt i pensum.

18-10-2020

​​​​​​​​​​​​​​”Det er ligesom med popcorn. Når der er længere mellem knaldene, så er de ved at være klar!”. Svaret kommer lakonisk fra Sørensen, uden at han kigger op. Udtalelsen er svar på det lidt hjælpeløse spørgsmål om, hvordan vi dog kan vide, hvornår vi skal være klar som næste skyttehold, når vi nu ikke kan se skydelinen pga. af de ny-opsatte støjisolerende vægge omkring standpladserne på bane 0 på Selinevej. Vi griner og glemmer – der er plads til både dumme spørgsmål og dumsmarte svar. Det ser ud til at bliver en dejlig dag på skydebanen. 

 

En dag på skydebanen foregår i forskellige tempi. Bag ”VENTELINEN” kan man hygge sig og sludre – man KAN også lave ventetidslektioner, men.. På ”KLARLINEN” er man klar og på ”SKYDELINEN” er der ikke noget pis. Her er man på, skydelederen er den der taler og vi har skarpt i våbnene. 

 

Solen skinner, 18 hjemmeværnssoldater er mødt frem – det ligner en fin dag på skydebanen. Og ikke nok med at vejrguderne var med os på denne flotte efterårsdag, men i kompagniet er vi også velsignet med stor erfaring med skydeuddannelse. Både kompagniets tidligere og nuværende skydelærer, samt yderligere to som er uddannet skydeledere udførte uddannelse af skytterne, så vi dækker et bredt spænd af erfaring og kompetencerne hos de fremmødte skytter. Med andre ord – folkene blev mødt, der var de er som skytter  

 

Selvom skydning er en af vores kernekompetencer som hjemmeværnssoldater – og en der skal vedligeholdes, så er det tydeligt at 2020 ikke har været året, hvor skydning er blevet prioriteret. Skydelærerne fortæller: ”Jeg kunne mærke på de fleste, at der er gået lang tid siden de sidst var på skydebanen, så målet var dels at skytterne fik afgivet nogle skud, dels at gennemføre K7 og makkersikkerhed. ​

​​​​

Dagens program 

 

Efter velkomst og en kort orientering, gik vi i gang med at repetere våbenbetjening og makkersikkerhed (læs mere om makkersikkerhed i fakta boks i bunden af artiklen). Efter de første skydninger øvede vi desuden øjendominans test og eftersigte. 

 

Skydningerne var: 

  • Opvarmning og indskydning fra 40 meter 

  • K7 skydning på SAAB skiver fra 100 meter 

  • Hastig stående skydestilling (front) fra 40 og 10 meter 

  • Gruppe skydning på SAAB skiver fra 100 meter med mål prioritering og bygeild. 

 

Alle (næsten) skytter bestod K7 og modtager Q herfor. 

  

Et par gode råd til skytten 

 

Hvis du ønsker at blive en bedre skytte, har kompagniets skydelærer nogle gode råd til dig som skytte.  

Det er naturligvis altid godt at du kommer på skydebanen. Derudover kan du med fordel  

notere dine oplevelser i en skyttebog. Dokumenter dine skydninger og erfaringer, og dermed opbygge din viden. 

 

Der er gode dokumenter bag login på hjv.dk, f.eks. GV/95 reglement (HRN 111-001) og Skydereglement for Håndskydevåben (HRN 201-001) - se link til reglementer oppe i højre hjørne af denne side.  


Noget træning kan gennemføres som tørtræning inden vi går på skydebanen. 

 

 


Vi vil fremadrettet arbejde med 
 

SÅSA-ES (side 602-603 i HRN 201-001) 
Stilling 
Åndedræt 
Sigte 
Aftræk 
Eftersigte 
Situations orientering 


 

Fakta​ boks: Makkersikkerhed 

 

Makkersikkerhed beskriver en skytte og en makker, der støtter hinanden, når skydningen gennemføres. Skytten skyder, mens makkeren holder øje med skyttens håndtering af våbnet og giver skytten meldinger i forhold til træfningerne. Derudover er det også makkerens opgave at gennemføre kontrol af våbnet ved skydningens ophør. Makkersikkerhed afløser derfor sikkerhedsbefalingsmandens opgaver og er med til at øge skyttens indsigt i den enkelte skydning. 
Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring