Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Kompagniets ærmemærke 1988 og nu

En mindre kendt del af Københavns Rådhus fylder 70 år

Rådhuskompagniet rundede de 70 år torsdag d. 26. maj. Læs her mere om kompagniet og dets historie.

02-06-2022

​​

Af: Ledende informationsofficer K.H.Ophus


Det er ikke Jens Olsens Verdens ur​ eller Rådhuspandekagen, men derimod Hjemmeværnskompagni Københavns Rådhus, der torsdag d. 26. maj fyldte 70 år. En flot fødselsdag for et hjemmeværnskompagni, der trods den høje alder holder sig godt. Mens mange hjemmeværnskompagnier gennem tiden er blevet sammenlagt og flyttet, er Rådhus-kompagniet stadig det samme kompagni. Og kompagniet har stadig lokaler samme sted som ved starten for 70 år siden. Det er enestående.  

  

Navnet og den særlige tilknytning til rådhuset stammer tilbage starten for 70 år siden, hvor den daværende overborgmester ønskede et kompagni på Københavns Rådhus. Det har igennem tiden været primært folk fra kommunen, der har været tilknyttet kompagniet, men i nyere tid er der også kommet folk ude fra. Tilknytningen til rådhuset/kommunen gør, at kompagniet er meget synligt ved større begivenheder i byen, f.eks. Kulturnatten og Flagdagen. 


Store ændringer 

 

I de seneste par år, er der sket nogle ændringer i kompagniet. Man har sagt farvel til kompagniets chef gennem mere end 20 år, Dan Kjersner og en ny mand er kommet til på posten, Robert Fogh. Han er fundet i egne rækker og det er noget der er med til at sikre kontinuiteten. Når der sker mange ændringer, som der gør i Hjemmeværnet ligesom i andre organisationer, er det væsentligt at folk stadig kan genkende kerneværdierne i kompagniet. Dog arbejder den nye chef med flere tiltag for både at styrke og udvikle kompagniet. Dette gør han i tæt samarbejde med sin befalingsmandskreds. 

 

En anden markant ændring i kompagniet er at Musikkorpset, der i mange år var en del af kompagniet nu blevet udskilt som et selvstændigt kompagni. Mens de var ét kompagni, var en del opgaver ifm. koncerter. I dag løses stadig opgaver som adgangskontrol og brandvagt før, under og efter regionens årlige nytårskoncert på rådhuset. 

 

I det daglige kan Rådhus-kompagniet således nu fokusere på sin kerneopgave, bevogtning. Dog er skydning også et område, der har stor opmærksomhed i kompagniet, ligesom støtte til både uddannelse og skydning på distrikts- og regionsniveau også er prioriteret. 

 

Kompagniet vil fejre fødselsdagen senere på året. 

 

Historien 

 

I efteråret 1951 indkaldte borgmester Julius Hansen, som allerede var medlem af Kompagni 6306, repræsentanter for organisationer og faglige klubber til møde og redegjorde for Hjemmeværnets ønske om at oprette institutionskompagnier.  

Efter et nyt stort møde i Rådhusets festsal var oprettelsen af Hjemmeværnskompagni 6312 en kendsgerning, og iklædning og formering skete den 26. maj 1952. Såvel overborgmester H. P. Sørensen som flere andre borgmestre meldte sig under fanerne.  Den officielle oprettelsesdato var iflg. distriktsbefaling 16/52 af 19. juni 1952 den 1. juni 1952, og det personel, som i Kompagni 6305 havde haft anført et R i forbindelse med deres kompagninumre, blev iflg. distriktsbefaling 16/52 af 19. juni 1952 overført til 6312.  

  

Kompagniets vigtigste opgave var at overvåge Københavns Rådhus, men opgaverne øgedes senere til også at omfatte andre objekter.  

  

De udrykninger og øvelser, som kompagniet har haft i årenes løb, dels i uddannelsesøjemed og dels for at holde allerede tillærte færdigheder ved lige, har altid været afholdt under kammeratlige former, hvilket har styrket sammenholdet og været til gavn for såvel de enkelte som for kompagniet som helhed.  

  

Hvert år den 26. maj festligholder man med velvillig bistand fra Københavns Magistrat årsdagen for kompagniets formering, og 10- og 20-års jubilæerne blev med særlig tilladelse holdt i festsalen på Københavns Rådhus.   

  

Magistraten har ligeledes været overordentlig velvilligt indstillet over for Hjemmeværnsregion VI, som i mange år i januar har afholdt en nytårskoncert i rådhushallen, hvor kompagniet har bistået med det praktiske.  

  

Kompagniet blev pr. 1. juli 1999 overført til det nyoprettede Hjemmeværnsdistrikt København, Fabriksparken 26 i Glostrup.  Kompagniet er siden blevet overført til Hærhjemmeværnsdistrikt København, Svanemøllens Kaserne på Østerbro, hvor det er 1 af i alt 10 kompagnier. 

  

Styrketal 

 

Styrken var ved oprettelsen på 78 mand og øgedes til 116 i løbet af 1952.  

Styrketallene fra 1967, 1969 og 1970 var på henholdsvis 66, 67 og 71 mand.  

Iflg. distriktsbefa​ling 6/73 af 31. januar 1973 overførtes 40 mand og 3 lotter fra HJVK 5312 til HJVK 6300. Årsagen til denne flytning var ikke anført.  

Iflg. en styrkeliste fra d. 3. januar 1998, var der 72 mænd og 4 kvinder i 6312.  

I dag er der ca. 50 medlemmer i kompagniet 

Domicil: Københavns Rådhus. 

  

En stor tak til Historisk Udvalg, for det store arbejde med at gøre dette og andre kompagniers historie tilgængelig. Et uvurderligt stykke historisk arbejde i hjemmeværnsregi.  


 1953 eller 54. Kilde: “Det danske hjemmeværn”, Ellen og Hans Hviid Jensen, 1959 

  1962, kompagniets 10-års fødselsdag. Kilde: HISU 

 2021, uddannelse i formationer og afstandsmåler Høvelte øvelsesterræn 

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring