Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​Hjemmeværnet på post ved indgangen til Livgardens kaserne i Gothersgade (foto: S9-2)​

Vi er i gang med at skrive historie lige nu

Fredag d. 5. november stod der OST (Operativt Service Tjek) i indkaldelsen, men det blev hurtigt til en reel opgave på Livgardens kaserne. Med skarpt i geværet og stor faglighed, løste HVK Fabriksparken weekendens opgave flot.

11-11-2021

​​

​​"Vi er i gang med at skrive historie lige nu". Sådan siger major H. C. Rørvang, Chef/Vagtkompagni for Den Kongelige Livgarde til kompagnichef kaptajn Dan Nordskov, da han fredag aften overlader vagtopgaven (adgangskontrol, hegnspatruljer og reelle alarmer) til folkene fra HVK Fabriksparken. Og han fortsætter: "Der er aldrig nogen ​​andre end Livgarden der har passet på kasernen og Rosenborg".

Nu står folkene fra HVK Fabriksparken her, ladt op med skarp ammunition og har overtaget vagten på Livgardens kaserne i Gothersgade, midt i København. Og ikke bare er magasinet påsat med skarp ammunition – der er også taget ladegreb, så der ligger en skarp patron i kammeret.  

 

Moment indspil og almindelig drift

​Inden vi når dertil, hvor hjemmeværnssoldaterne står med den skarpe opgave, er der sket en del. For folkene startede dagens opgaver tilbage i kompagnilokalerne på Fabriksparken i Glostrup kl. 10, hvor de mødte ind og begyndte at pakke køretøjerne. Herfra gik turen til Svanemøllen Kaserne, hvor kompagniets PO-deling (politifunktion) blev afgivet til Københavns PO-kompagni. Fra Svanemøllen forskød resten af kompagniet til Gothersgade, hvor etablering af visitationsområde for gående og biler og oprettelse af KSN (kommandostation) blev iværksat.

Kompagnichefen havde modtaget distriktschefens befaling og modtog senere  både beredskabsplan og aktionsplan ift. alarmer af chefen for vagtkompagniet. På baggrund af disse havde han forberedt laminerede og nummererede Action Cards, der skulle indsamles efter brug. Efter befaling og med alting på plads, var kompagniet klar til at overtage adgangskontrollen lidt før kl. 17.

Ud over de forventede moment indspil lå der også en reel opgave. Denne fredag var der flere selskaber i lokalerne på Gothersgade, inklusiv en julefrokost i sergent-messen. Det betød at omkring 80 personer var skrevet på en liste over folk, der havde adgang til området. I den grad en interessant tilføjelse til øvelsen.. Fredag aften, mørkt, opladet med skarp ammunition, midt i København – på Livgardens kaserne.

Men det gik fint. Endog så fint, at chef/Vagtkompagniet efter, med tilfredshed, at have overværet en prøvealarmering og have kigget med en times tid, mente at Hjemmeværnet nu kunne overtage opgaven helt. Han ville sende sine vagter hjem når vi var klar!

De første par timer gik med at få indskrevet den strøm af gæster, der ankom. Samtidig hermed var der også figuranter, der uden ID forsøgte at snige sig igennem sammen de gæster. Der var moment indspil, hvor en person havde fundet et kanonslag og havde sat dette fast i lågen, som hun ville have vagten ud på vejen for at håndtere. Her trak folkene væk fra porten og "Politiet" blev tilkaldt (moment spil). Et andet moment var en yderst velspillende kvinde, der var kommet ind på område, men blev trods sin noget emotionelle tilstand, blot løftet udenfor porten, af en rolig hjemmeværnssoldat. 


Man kunne frygte.. men det var unødvendigt

Man kunne måske frygte at blive mødt med de nogle fordomme, når man nu står der. Men det viste sig at være en helt unødvendigt bekymring. Der var ingen skæve smil, ingen smarte bemærkninger – faktisk ikke noget bare antyd​​ningsvis i den retning. Der var respekt om hjemmeværnssoldaterne og deres løsning af opgaven. Som KC konstaterer: "En super positiv oplevelse". Og den positive oplevelse var gensidig, for Chef/Vagtkompagniet var så begejstret, at han nævnte for distriktschefen at dette kunne gøre til en årlig begivenhed. Så har man gjort noget rigtigt.

Da POKBH var færdige med at løse opgaver på Svanemøllen, tilgik de på Gothersgade. Så kl. 22.00 kunne de overtage sektor 1 (kasernedelen) og dermed kunne HVK Fabriksparken rykke over og overtage vagten på Rosenborg. Øvelsen – og de reelle opgaver fortsætter frem til efter midnat. Her overtager HVK RØDOVRE efter overdragelse opgaven kl. 02.

 For Dan og hans folk fra HVK Fabriksparken er det ved at være slut for en lang dag for. De kan forlade Gothersgade, over Svanemøllen kaserne inden turen går tilbage til kompagnilokalerne på Fabriksparken for at aflevere det sidste grej. Det er sidst på natten førend 43 trætte folk kan gå til ro. De 18 afgivne PO-folk, de 15 på posterne og godt 10 i kommando-delingen har løst opgaven til stor tilfredshed. Nu skal kontrol-officererne vurdere om soldater fra HVK Fabriksparken også har bestået selve certificeringen.


Foto: S9-2

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring