Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Aarhus Havn har for første gang lagt kajplads til hundredvis af amerikanske køretøjer, som Hjemmeværnets soldater har været med til at bevogte, mens køretøjerne befandt sig på havneområdet. 

Frivillige soldater har været med til at gøre operation til en succes

I to uger har Hjemmeværnet bidraget til at løse en omfangsrig bevogtningsopgave i Aarhus Havn, som for første gang har lagt kajplads til modtagelsen af hundredvis af amerikanske militærkøretøjer. Indsatsen får stor ros.

27-01-2023
​​​​
Tekst og foto: Morten Fredslund

Danmark er blot det tredje land i Nordeuropa, som USA har valgt til ind- og udskibning af militære køretøjer og materiel som led i en større, løbende logistikoperation kaldet Atlantic Resolve. 

Tidligere har Esbjerg Havn taget imod amerikansk materiel, men i sidste uge blev et nyt kapitel indledt, da Aarhus Havn for første gang lagde kajplads til hundredvis af amerikanske militærkøretøjer og containere, som ankom med det enorme transportskib ARC Independence. 


Under den store Host Nation Support-opgave er cirka 650 militærkøretøjer og -containere i løbet af to uger blevet fragtet i land på et til lejligheden etableret midlertidigt militært (MMO) område i havnen, som er blevet bevogtet af jyske og fynske hjemmeværnssoldater. 

Til vands er havneområdet blevet patruljeret af Marinehjemmeværnet.


Marinehjemmeværnet har under indsatsen sørget for, at ingen uvedkommende kom ind i havneområdet.

En tryg bataljonschef
De store mængder materiel er blevet fragtet videre til amerikanske enheder i Østeuropa. Men indtil det sidste sandfarvede US Army-køretøj forlader Aarhus, er det frivillige soldater, som har holdt skansen i kajområdet. Og det har amerikanerne været ganske trygge ved. 

"Når vi udvælger en modtagehavn, er der mange faktorer i spil. Men langt hen ad vejen handler det om de mennesker, der hjælper os med at løse opgaven. Og her har jeg noteret mig, at dansk personel virkelig gør en forskel. Det er tydeligt, at hjemmeværnssoldaterne vil gøre alt, hvad der overhovedet er muligt, for at få tingene til at ske og lykkes, og som kan gøre operationen til en succes. Med den indstilling bliver det selvsagt nemmere for os at gennemføre operationen som planlagt," siger oberstløjtnant J. Tillman. Han er chef for 838th Transportation Battalion - SDDC, som er ansvarlig for ind- og udskibning af al amerikansk materiel til og fra Nordeuropa. 

J. Tillman understreger, at i andre nordeuropæiske havne har amerikanerne udelukkende fået assistance fra fuldtids professionelle soldater.

”Men vi har været fuldt trygge ved støtten fra de frivillige hjemmeværnssoldater, der har håndteret opgaven i Danmark - og for første gang her i Aarhus,” siger den amerikanske bataljonschef. 

Se flere billeder fra Host Nation Support-opgaven i Aarhus på Hjemmeværnets Facebookside 

Styrker motivationen 
Det århusianske Infanterihjemmeværnskompagni Eshøj har stillet med 60 soldater til vagtrosten i operationens første fase. Blandt dem er den 25-årige maskiningeniørstuderende Anders Melby. 



Anders Melby th. havde taget fri fra studierne for at støtte bevogtningsopgaven i Aarhus Havn. 

"Alt i Hjemmeværnet er jo frivilligt, så man skal have en personlig interesse i de ting, Hjemmeværnet laver. Og det synes jeg helt bestemt den her Host Nation opgave bidrager til. Vi får prøvet det af, som vi træner, i en skarp indsættelse. Det er en god bekræftelse af, at det rent faktisk giver mening at bruge mange timer på træning, når du konkret kan bruge det i den her type opgave,” siger Anders Melby. 

Glæde og gejst 
Det er Hærhjemmeværnsdistrikt Østjylland med hovedsæde i Aarhus, der har haft hovedopgaven med planlægning og etablering af MMO på havnen. Ud over at stille med frivillige til bevogtning og adgangskontrol i den første fase af operationen, er det også hjemmeværnsdistriktets frivillige stab, der har passet den døgnbemandede vagtcentral i hele perioden. 

Chefen for distriktet, oberstløjtnant Christina Skou Pojezny, fortæller, at det på intet tidspunkt har været en udfordring at skaffe frivillige soldater til Aarhus' første Host Nation Support opgave:



Chefen for Hærhjemmeværnsdistrikt​ Østjylland, oberstløjtnant Christina Skou Pojezny ses her  sammen med chefen for Hjemmeværnet, generalmajor Jens Garly i Aarhus Havn.

"Det skyldes netop, at de frivillige soldater kan se, at de færdigheder, som de bruger tid på at uddanne og dygtiggøre sig til, bliver bragt i spil hernede. Og det er meget motiverende. De har taget opgaven meget seriøst og også afvist folk, der ikke var berettiget til at komme ind på området,” siger Christina Skou Pojezny og tilføjer:

"For mig personligt er det også dejligt at se den glæde og gejst, som de frivillige soldater har løst den her opgave med. Det giver mening for dem - det er relevant, og vi bidrager til Danmarks sikkerhed."

​​​​​

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring