Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​Hjememværnets frivillige er klar til at rykke ud med kort varsel. Det skete for eksempel, da et af Flyvevåbnets F-16 fly styrtede ned sidste år vest for Rømø, hvor Marinehjemmeværnet akut blev sendt ud for at bevogte vragdele. Arkivfoto: Christer Holte   

HJV-soldater demonstrerer højt beredskab

Hjemmeværnets årsberetning er udkommet i en populærudgave, hvor du finder Hjemmeværnets vigtigste resultater og nøgletal for 2015.

02-05-2016
 
Af Charlotte Baun Senholt
 
Døgnet rundt er Hjemmeværnets frivillige parate til med kort varsel at springe til og yde en indsats for samfundet. Det gjaldt for eksempel, da et af Flyvevåbnets F-16 fly styrtede ned vest for Rømø den 27. oktober 2015, fordi jagerpiloten fik problemer med landingsstellet. En besætning fra  Marinehjemmeværnet var hurtigt ude i området og bevogte vragdele. 
 
De frivilliges høje beredskab bliver i stigende grad benyttet af flere myndigheder, der i 2015 fik akut behov for de frivilliges assistance hele 763 gange mod 525 gange i 2014. Stigningen skyldes ikke mindst trækket på Hjemmeværnets 64 specialuddannede rydningsassistenter, der hjælper Hærens Ammunitionsrydningstjeneste og Politiet med blandt andet at fjerne farligt fyrværkeri. Specialenheden oplevede i 2015 rekord mange uvarslede indsættelser - 302 i alt mod 77 i 2014. 
 
”Tallene vidner om, at de knap 16.000 medlemmer i Hjemmeværnets aktive styrke fortsat udviser høj moral og en stor vilje til at gøre en forskel,” fastslår Hjemmeværnsledelsen i populærudgaven af Hjemmeværnets årsberetning.
 
Populærudgaven samler de vigtigste resultater, nøgletal og tendenser for Hjemmeværnet i 2015, hvor der var bud efter Hjemmeværnet 2.323 gange til såvel planlagte som uvarslede opgaver. Det svarer til, at Hjemmeværnets frivillige i gennemsnit var indsat seks gange dagligt til opgaver som trafikregulering, eftersøgninger, bevogtning og håndtering af farligt fyrværkeri.
 
Uddannelse er en forudsætning

Forudsætningen for, at Hjemmeværnet altid kan stille i stærkeste opstilling og yde så markant en støtte i beredskabet og i Forsvaret, er kompetente og veluddannede frivillige soldater. Derfor går en stor del af tiden for de frivillige med kurser og øvelser, og de frivillige brugte i 2015 mere end to millioner timer til at holde sig skarpe.
 
Populærudgaven sendes ud til Hjemmeværnets myndigheder i løbet af Uge 19. Den kan dog allerede nu ses i en onlineversion. Populærudgaven udgives også i en engelsk version. 

Læs Hjemmeværnet 2015. Resultater og nøgletal eller download pdf-version her.

Læs  The Danish Homeguard 2015. Results and key figures eller download pdf-version her.
Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring