Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Topbanner

Nyhed

En aften med foredragsholder Jens Alstrup

Torsdag den 23. november var det Jens Alstrup, som holdt det sidste foredrag som rosinen i pølseenden

26-11-2023

J. Krätz Andersen, Pressetjenesten v/HDMVJ

Jens Alstrup er kendt fra mange medier, hvor han er leverandør af artikler og kronikker. Han har en helt fantastisk indsigt i forholdene i Rusland og Sibirien, og ikke mindst Ukraine. Han har i sine yngre dage cyklet fra den ene ende af Rusland til den af gennem Sibirien og der oplevet landet på en ganske anderledes måde end den almindelige medier nogensinde vil kunne få indsigt i.


Jens Alstrup startede med vikingetiden og trak tilhørerne gennem historien med kludetæppet af stater fra før Første Verdenskrig frem gennem tiden hvor kommunisme var den dominerende faktor i USSR og Ukraine var en af mange versalstater.

Den russiske borgerkrig 1917 – 1922 gør at Lenin gør Ukraine til en delstat i Sovjetunionen, senere starter Stalin sine 5 års planer og udsulter rent faktisk Ukraine, som ikke mere kan brødføde sig selv. Bedre bliver det ikke i Anden Verdenskrig, hvor tyskerne fuldstændig knuser landet. Ved USSRs opløsning i 1991, markerer Ukraine sig som et selvstændigt land.


Han berettede om de mange aspekter som gjorde at Rusland og Ukraine til to selvstændige stater, de politiske personer, som forsøgte sig som præsidenter, og blandt andet Den Orange Revolution i 2004. I 2014 går Putin ind i Krim og de små grønne mænd florerer. Aktionen får ingen konsekvenser for Putin, Vesten reagerer ikke, og som tiden går kommer der flere mærkelige aktioner rundt i verden, et ammunitionsdepot sprænges og der foretages sabotage på gasledningen Nordstream, alt sammen kunne være indledende træk fra Rusland, som jo stadig lider af sit paranoidkompleks overfor NATO. Rusland er bange for NATO og mener at NATO er størst og stærkest.


Jems Alstrup fortalte også om sine ture til Ukraine, hvor han gennem mange år har lært ukrainerne at kende som personlige venner. Han har leveret nødhjælp, været sammen med de ukrainske soldater, både i skyttegravene, men også hos dem privat og er i dag indkvarteret hos dem, når han er i landet. På den måde oplever han ting som de almindelige medier ikke kommer i nærheden af og kommer helt tæt på befolkningen.

Jens Alstrups foredrag var på sin vis en rejsebeskrivelse fra et land som vi slet ikke kender ret meget til og hvor vore relationer bliver ganske overfladiske. Virkelig en positiv oplevelse!


Aftenen blev afsluttet af OL Peter Dahl som takkede distriktets feltpræst Mariann for at have skabt foredragsrækken og overrakte hende "Commanders Coin!"

Fakta

​Det afsluttende foredrag i rækken. Taleren var Jens Alstrup.

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring