Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Danmarks-befrielse-4-maj-1945

​Glade mennesker fejrer befrielsesbudskabet på Rådhuspladsen i København den 4. maj 1945.

I kølvandet på Danmarks befrielse den 4. maj 1945 stillede modstandsbevægelsen krav om, at bevægelsen blev omdannet til et hjemmeværn.

​​​​​​​​​​Danmarks befrielse 4.​ maj 1945​​​​

​​​Fra modstandsbevægelse til et statsligt hjemmeværn

I kølvandet på Danmarks befrielse den 4. maj 1945 stillede modstandsbevægelsen krav om, at bevægelsen blev omdannet til et hjemmeværn.
 

Danmarks befrielse

Om aftenen den 4. maj 1945 lød befrielsesbudskabet fra London. Danskerne reagerede med spontan glæde oven på de fem mørke år. Det slog dog skår i glæden, at Bornholm først blev befriet nogle dage senere efter flere voldsomme luftangreb mod øen og efterfølgende oplevede en sovjetisk tilstedeværelse på øen helt frem til foråret 1946.
 
I befrielsesdagene tiltrådte en ny regering, der dels havde medlemmer fra besættelsesårenes ’samarbejdspolitikere’, dels fra modstandsbevægelsen, som et udtryk for et kompromis mellem parterne.
 
I løbet af foråret og sommeren kunne politi og militær gradvist overtage de opgaver, modstandsbevægelsen havde løst siden befrielsen.
 

En ny kurs

Efter befrielsen krævede modstandsbevægelsen en ny kurs på det sikkerheds-, udenrigs- og forsvarspolitiske område.
 
De centrale krav var, at Danmark skulle opgive den traditionelle neutralitetspolitik, og at modstandsbevægelsen skulle omdannes til et hjemmeværn som en del af dansk forsvar.
 
Spørgsmålet om en ny kurs delte det politiske system og splittede flere af partierne. Fra politisk side stod man længe tøvende i den usikre situation, hvor øst-vest-konflikten med stigende styrke trængte sig på. 
 

Hjemmeværnsforeningerne

Kravet om, at modstandsbevægelsen skulle omdannes til et hjemmeværn, mødte ikke udelt politisk velvilje. Tværtimod var der politiske kræfter, der ønskede at få bevægelsen afvæbnet.
 
Modstandsbevægelsen nød dog en voldsom popularitet i befolkningen. Resultatet blev et kompromis, hvor det blev tilladt at oprette frivillige, private hjemmeværnsforeninger under Krigsministeriets kontrol og med beskeden støtte herfra.
 
Fra 1946 blev der oprettet en række hjemmeværnsforeninger, der hurtigt nåede op på over 50.000 medlemmer. Tilslutningen var et synligt udtryk for en ny holdning til forsvarsspørgsmålet blandt danskerne.
 
Hjemmeværnet blev officielt oprettet den 1. april 1949.

 Lys i vinduet

​Danmark var om aftenen den 4. maj 1945 og det meste af natten et lyshav af elektrisk lys, stearinlys og skæret fra de bål, der hurtigt begyndte at flamme om i gaderne. Lysfesten var tændt af den spontanitet, som BBC’s frihedsbudskab havde udløst.

I 1946 blev traditionen med at tænde levende lys i vinduerne iscenesat mere officielt. ​

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring