Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

På Bootcampen gennemførte 62 nye soldater den lovpligtige grunduddannelse på rekordtid. Foto: Info-holdet

62 soldater uddannet på rekordtid

Hjemmeværnet har fået 62 nye soldater, der gennemførte den lovpligtige uddannelse på rekordtid. De deltog i Hjemmeværnets Bootcamp på Skive Kaserne.

27-07-2017

Af Sara Amos Pedersen

Hjemmeværnet har i weekenden fået 62 nye frivillige soldater. De blev uddannet på rekordtid, da de gennemførte en Bootcamp på 23 dage. Bootcampen blev afholdt på Hjemmeværnsskolens Uddannelsescenter Nord- og Midtjylland, hvor den lovpligtige grunduddannelse var på skemaet. 

En af de nye soldater er 19-årige Oliver Meyer Nielsen fra Ærø. Han er medlem af Flyverhjemmeværnet i Værnsfælles underafdeling Ærø, og oplevede at Bootcampen gav ham en forsmag på livet som soldat.

“Jeg følte, at jeg blev lavet om til en soldat i løbet af de 23 dage. Inden Bootcampen 
har jeg været glad for at være en del af Hjemmeværnet, men det er først nu, jeg føler mig som en soldat,” fortæller Oliver Meyer Nielsen.

For at blive en del af Hjemmeværnet skal nye soldater gennemførte en lovpligtig uddannelse. Den er opbygget af fire moduler, der skal bestås inden for de første tre år. Nye soldater har mulighed for at deltage i Bootcampen, selvom de allerede har taget ét eller flere af de første moduler. De kan enten støde til i løbet af Bootcampen eller vælge at genopfriske de kurser, de allerede har gennemført. Det valgte Oliver Meyer Nielsen, fordi han gerne ville være en del af det sociale kammeratskab fra begyndelsen.

“Jeg havde allerede taget det første modul i min underafdeling, men jeg valgte alligevel at deltage i Bootcampen fra starten. Jeg ville nemlig gerne være med fra begyndelsen, så jeg undgik at komme ind i en deling, der allerede havde knyttet bånd,” siger han.


Det sociale sammenhold er en vigtig del af Bootcampen. Foto: Info-holdet​

Det sociale er vigtigt
Siden 2011 har det været muligt at gennemføre hele den lovpligtige uddannelse på en Bootcamp. Hvert år har der været stor tilslutning, og flere informationsofficerer anbefaler de nye frivillige at deltage i Hjemmeværnets Bootcamp. 

“Jeg råder altid de nye frivillige til at tage på Bootcamp, fordi de får en uddannelse, hvor de lærer at være soldater 24 timer i døgnet. Bootcampens intensive opbygning gør, at de får mulighed for kun at tænke på at være soldat i de 23 intensive dage, fordi der ikke er pauser i weekenderne undervejs,” fortæller Susanne Guldhammer, der er informationsofficer i Flyverhjemmeværnet. 

Hun var tilknyttet Bootcampen som kursusleder på et informationskursus, der skulle lave historier fra Bootcampen. Susanne Guldhammer fulgte derfor alle deltagerne, og hun fremhæver det sociale kammeratskab som noget af det, der spiller en vigtig rolle i alle delingerne.

“I løbet af Bootcampen får deltagerne fremelsket holdånden. De lærer, at de er nødt til at arbejde sammen som et team for at klare opgaverne. De bliver gode til at lytte til hinanden, og de går som en samlet spydspids brølende til opgaven,” siger Susanne Guldhammer.
Når Oliver Meyer Nielsen skal udpege det bedste ved Bootcampen, peger han også på kammeratskabet.

“På Hjemmeværnets Bootcamp har sammenholdet virkelig mulighed for at udvikle sig, fordi vi er afsted i lang tid. Når jeg tidligere har været afsted på kortere kurser, bliver det sociale sammenhold brudt, når kurset slutter efter et par dage, men her fortsætter kammeratskabet uge efter uge. Vi kan derfor lære hinanden bedre at kende, og det giver os mulighed for at lære, hvor hinandens svagheder og styrker er. Samtidig giver det også en indsigt i, hvor man selv er stærkest og svagest,” forklarer Oliver Meyer Nielsen.


Oliver Meyer Nielsen fra Værnsfælles underafdeling Ærø. Foto: Info-holdet

Populært hos unge
I løbet af Bootcampen gennemførte Oliver Meyer Nielsen og hans kammerater en uddannelse, der svarer til det, de værnepligtige er gennem. Bootcampens opbygning gør, at deltagerne får en forsmag på hverdagen på en kaserne.

“Bootcampen giver en god pendant til soldaterlivet. Det er tydeligt at se, at de frivillige gennemgår en stor forandring i løbet af uddannelsen. Når de er færdiguddannet, har de fået en ære og selvtillid, fordi de har lært et militært håndværk,” forklarer Susanne Guldhammer.

Hun mener, at Bootcampen især appellerer til unge, fordi den ligger samtidig med de studerendes sommerferie.

“Det kan være tiltalende at tage hele uddannelsen i ferien, fordi man kan slippe for at tænke på studie eller fritidsjob samtidig. Mange uddannelsessteder holder lang sommerferie, og de unge kan derfor deltage i den uden at misse noget andre steder,” forklarer Susanne Guldhammer.

Samtidig ser hun ofte, at de unge er drevet af en lyst til at komme i gang med det samme, når de har udfyldt ansøgningen om at blive soldat i Hjemmeværnet. Bootcampen åbner derfor op for, at de frivillige efterfølgende kan deltage i kurser og øvelser i Hjemmeværnet, og netop det er en af årsagerne til, at Oliver Meyer Nielsen tilmeldte sig.

“Nu kan jeg endelige tænke længere frem og begynde at planlægge de kurser og øvelser, jeg gerne vil på. I første omgang vil jeg træne op til at blive bevogtningsassistent i Hjemmeværnet,” afslutter han.

Hjemmeværnets Bootcamp

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring