Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​Hjemmeværnets rydningsassistenter bliver ofte rekvireret i hele landet. I 2015 var rydningsassistenterne indsat 299 gange til blandt andet at fjerne farligt fyrværkeri. Arkivfoto

Efterspurgte rydningsassistenter

Der har været tryk på Hjemmeværnets specialuddannede rydningsassistenter, der med næsten 300 indsættelser i 2015 har løftet fire gange så mange opgaver i forhold til 2014.

07-01-2016
 
Af Charlotte Baun Senholt

 
Hjemmeværnets rydningsassistenter er en efterspurgt kapacitet. Der har i 2015 været turbo på opgaverne for de specialuddannede HJV-soldater, der støtter Hærens Ammunitionsrydningstjeneste og rykker ud, når politiet har behov for at få fjernet farligt fyrværkeri eller skal have beslaglagt ulovligt opbevaret fyrværkeri.
 
I 2015 var rydningsassistenterne indsat 299 gange, hvilket er en firedobling i forhold til 2014, hvor de havde 73 indsættelser. Her i starten af januar har de allerede været på farten 17 gange. Opgaverne for Hjemmeværnets rydningsassistenter, der skiftes til at være på vagt, drejer sig typisk om at fjerne kanonslag eller de livsfarlige krysantemumbomber. De rykker dog også ud til større sager. Som eksempelvis da Nordsjællands Politi i slutningen af december skulle have beslaglagt et større fyrværkerilager i Lyngby, hvor en 31-årig mand havde opbevaret 100 kilo rent krudt i nogle kælderrum ved sin lejlighed.
 
I Rødding i Sønderjylland deltog de i afspærringen efter fundet af et fyrværkerlager med mere end 500 kasser med blandt andet krysantemumbomber og kanonslag, der stod i en lagerhal på en landejendom. De var også på banen, da 99 kanonslag skulle afhentes og transporteres væk efter fundet i Haarby på Vestfyn.
 
Ud over at fjerne farligt fyrværkeri støtter rydningsassistenterne også politiet med at indsamle og sikre bevismateriale, som indgår som vigtig dokumentation i retssager med ulovligt opbevaret fyrværkeri.
 
Større fokus på farligt fyrværkeri
 
Den store stigning i opgaver i 2015 skyldes flere forhold. Poul Nedergaard, der er koordinator og uddannelsesansvarlig for Hjemmeværnets Rydningstjeneste, forklarer: 
 
”Borgerne er generelt blevet meget mere opmærksomme på, hvor farligt fyrværkeri kan være, fordi medierne har fokus på emnet. To tragiske ulykker kostede ved nytåret 2014 tre unge mænd livet. Ved det seneste nytår var der flere børn under 18 år, der fik alvorlige øjenskader. Medieomtalen har ført til flere anmeldelser til politiet, der også selv har større fokus på både det farlige fyrværkeri og ulovlig opbevaring af fyrværkeri. Disse forhold har været medvirkende årsag til, at vores rydningsassistenter har fået mere at se til. Så vi kan sagtens bruge nogle flere folk i Hjemmeværnets Rydningstjeneste."  
Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring