Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​Hjemmeværnets projektorganisation, der skal være med til at realisere Grønlands Frivillige Styrke, får til huse ved Arktisk Kommando i Nuuk. Foto: Lars Bøgh Vinther/Forsvarsgalleriet

Pionerrolle i Grønland

Hjemmeværnet skal bane vejen for en ny frivillig beredskabsenhed i Grønland, nemlig Grønlands Frivillige Styrke. På forhånd er der stor interesse for projektet.

11-05-2017
 
 
Af Charlotte Baun Senholt
   
Hjemmeværnet får en væsentlig pionerrrolle i Grønland. Som led i en forsøgsordning skal Hjemmeværnet være med til at realisere Grønlands Frivillige Styrke. Der er tale om et pilotprojekt, som udspringer af Folketingets ønske om at styrke det samlede arktiske beredskab.
 
”Det er et super spændende projekt, der emmer af pionerånd. Vi skal i Hjemmeværnet gå forrest og puste liv i en helt ny frivillig beredskabsorganisation tilpasset grønlandske forhold,” forklarer chef for Hjemmeværnskommandoens Studie- og Udviklingsafdeling, major Ulrik Skytte.
 
Hjemmeværnet skal oprette den organisation, som skal sætte pilotprojektet på skinner, så Grønlands Frivillige Styrke kan blive til virkelighed i løbet af nogle år. 
 
Positiv opbakning
I Grønland er interessen for den nye frivillige styrke yderst positiv, og der er allerede skabt gode kontakter til blandt andet Grønlands Landsstyre, Landstinget, politimesteren i Nuuk, Arktisk Kommando og en række lokale frivillige beredskabsforeninger som eksempelvis Greenland Oilspill Response og Snescooterforeningen i Nuuk. Begge er vigtige spillere i det lokale beredskab.
 
”Vi har kun mødt velvilje over for projektet. Så det lover godt,” siger Ulrik Skytte.
 
Også opgaver for frivillige
I første omgang vil man arbejde på at etablere en underafdeling i Nuuk med omkring 30-40 aktive medlemmer. Efter al sandsynlighed vil projektet også inddrage nogle af Hjemmeværnets frivillige instruktører.
 
”Vi forventer at trække på vores dygtige frivillige instruktører til uddannelsen af Grønlands Frivillige Styrke,” siger Ulrik Skytte og fortsætter: 
 
”Med projektet støtter Hjemmeværnet opbygningen af en ny beredskabskapacitet i Grønland. Den pionerrolle har Hjemmeværnet haft tidligere blandt andet i Estland, hvor vi også har støttet opbygningen af deres hjemmeværn. Nu bliver det spændende at se, om hjemmeværnstankegangen også er bæredygtig i Grønland.”
Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring