Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Øvelse Tappik
Samarbejdsøvelse i november 2015 med Grønlands Politi og Arktisk Kommando. Foto: Jette Elkjær, Arktisk Kommando

Stor beredskabsøvelse i Grønland

​I perioden 28. maj til 1. juni 2016 gennemfører Rigsfællesskabet en stor beredskabsøvelse i Grønland. Hjemmeværnet deltager med mere end 100 mand.

22-01-2016

 

Af Rune Kronenberg og Christine Dahl

Øvelsens navn er Grønland LIVEX 2016, og styrker fra flere lande skal deltage. Formålet med øvelsen er at styrke det danske og grønlandske katastrofeberedskabs evne til at koordinere og håndtere en større hændelse på strategisk, operativt og taktisk niveau.

"Men øvelsen skal også videreudvikle Arktisk Beredskabsstyrke, hvor kapaciteter fra bl.a. Forsvaret og Hjemmeværnet indgår",  fortæller major Anders Pedersen, chef for Planlægnings- og Operationsafdelingen i Totalforsvarsregion Nord- og Midtjylland, der er pålagt øvelsesansvaret.

Der arbejdes stadig intenst på den endelige plan.

"Det er en rigtig spændende opgave. Man skal hele tiden forholde sig til de særlige arktiske udfordringer, som fx de store afstande og uforudsigelige vejrforhold", siger major Anders Pedersen.

To skibe brager ind i hinanden
Øvelsesscenariet er bygget op omkring en hændelse i Nuuk Fjord, hvor et fragtskib og et krydstogtsskib sejler sammen. I første fase vil der være fokus på eftersøgnings- og redningsaspektet, og i anden fase vil øvelsen have fokus på forureningsbekæmpelse.
 
Det er planen, at Hjemmeværnet deltager med en politihjemmeværnsgruppe, presseofficerer, stabsofficerer, samt i alt ca. 100 figuranter fra regionens tre distrikter, der under øvelsen skal befinde sig ombord på krydstogtskibet sammen med yderligere 100 grønlandske figuranter.
 
Flere kolde øvelser
Den nærmeste fremtid byder på flere kølige oplevelser for Hjemmeværnet. I marts er der nemlig NATO-øvelsen Cold Response i Nord-Norge, og i april har National Guard inviteret hjemmeværnssoldater med på Arctic Eagle, der finder sted i Alaska.
 
Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring