Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Topbanner

Nyhed

​Det var med et indsatsfartøj som dette, at Marinehjemmeværnet fra Holmen nytårsnat støttede politiets indsats. Arkivfoto: Ole Bo Jensen.

MHV: Indsatsstøtte til politiet nytårsnat

Et hollandsk fragtskib på slingrekurs gennem Øresund blev i nat stoppet, og politiet skulle ud for at undersøge for spiritussejlads. To frivillige fra Marinehjemmeværnet på Holmen droppede rådhusklokkerne og rykkede ud med deres indsatsfartøj.

01-01-2017

​Af Ninna Falck

Et hollandsk fragtskib på 135 meter gav - ifølge Ritzau - nytårsaften dybe panderynker hos ’Vessel Traffic Service’, VTS, der overvåger skibstrafikken i Øresund og Storebælt. Skibet sejlede ude af kurs i Øresund og fik derfor et opkald fra VTS. Selvom skibet fik styr på kursen, var man ikke tryg ved besætningen, og det førte i sidste ende til, at fragtskibet blev bragt til standsning.

Klokken 23.15 blev MIF-fører ved Flotille 369 Holmen, Gert J. Juster, kontaktet af JOC – Værnsfælles Forsvarskommandos Joint Operations Centre - som anmodede flotillen om at stille med skib og besætning for at sejle politiet ud til fragtskibet, som lå for anker ca. fire sømil nord for Flakfortet.

Det lykkedes hurtigt Gert Juster at finde en gast, som sammen med ham kunne bemande Marinehjemmeværnets Indsatsfartøj, MIF 03 BjØRNØ. Fartøjsfører Dorthe Vennits forlod sit nytårsselskab og rykkede ud til Holmen, hvor hun passerede porten præcis klokken tolv. Her mødtes hun med Gert Juster og fire politifolk, og klokken 00.30 kunne de seks om bord på BJØRNØ nyde synet af Københavns tusindvis af nytårsraketter, mens de strøg ud af havnen og gik nordpå mod det hollandske skib.

Seks timer til søs for politiet
Det blev til en lang nytårsnat om bord på BJØRNØ, hvor både politi og senere læge skulle hentes og bringes, så de kunne udføre den vigtige opgave med at få undersøgt, om forholdene om bord på fragtskibet var i orden eller ej.

Vejret var meget pænt på vej ud af Københavns Havn, men ude i det åbne vand i Øresund, var der god vind og sø, især på vej tilbage mod Københavns Havn.

”Vi fik nogle ordentlige vaskere på vej hjem på grund af en skrå vind ind forfra, og vi kunne kun gå med otte til ti knob”, fortæller Gert Juster, der sad ved rattet i den hurtige MIF, der ellers kan gå op til 35 knob.

MIF 03 BJØRNØ som skibstype testes for tiden i et pilotprojekt- netop med vægt på at effektivisere Marinehjemmeværnets indsatsstøtte til ikke mindst politiet.

Efter seks timer til søs, kunne Gert Juster og Dorte Vennits sætte politi og læge af på Holmen klokken 06.40 søndag morgen, og efter lidt afrigning kunne de to frivillige marinere køre hjem efter en noget anderledes nytårsnat.

”Det var ikke med en juhu-følelse, at jeg sagde farvel til mit nytårsselskab klokken 23.30. Men det er det, vi har sagt ja til, og jeg har en rigtig god fornemmelse i maven med at bevise, at Marinehjemmeværnet kan løfte opgaven for politiet – også klokken 24.00 nytårsaften”, understreger Dorthe Vennits.

 
Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring