Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Topbanner

Nyhed

​Besætningen kom sikkert i land ved Avedøre, men deres stålkutter kunne Marinehjemmeværnet desværre ikke redde.

Nød til søs: 3 udrykninger søndag

Tre gange har Forsvarets Operationscenter søndag kaldt på Marinehjemmeværnets frivillige besætninger. Fartøjerne BOPA fra Dragør, HJORTØ fra Rønne og ASKØ fra Hundested kom på hver deres opgaver for fritidssejlere i problemer.

18-06-2018
​Af Ninna Falck - Fotos: John Strøbæk og Henning Vestergård

Der blev ikke meget hviledag ud af søndag den 17. juni for besætningerne på Marinehjemmeværnets tre fartøjer; BOPA, HJORTØ og ASKØ.

MHV 911 BOPA fra Flotille 367 Dragør blev alarmeret af Forsvaret søndag ved 14.00-tiden. En gammel 35 ton stålkutter havde fået motorstop og var drevet ind mod stenmolen ved Avedøreværket.
 
Da BOPA når frem, ligger stålkutteren på stenmolen – presset ind af vinden. BOPA kunne ikke gå så langt ind, så man sendte BOPA's gummibåd ind til kutteren, som havde en besætning på tre mand om bord.
 
Fartøjsføreren om bord på BOPA ville ikke sætte gummibåden til at prøve at trække i den store, tunge båd, men i stedet evakuerede man de tre mand – efter aftale med Forsvarets Operationscenter.
 
MHV 903 HJORTØ fra Flotille 471 Bornholm har ligget det meste af sidste uge i Allinge. Her har det dannet rammen for Hjemmeværnets udstillinger og debatarrangementer ved Folkemødet og haft tusindvis af gæster om bord.
 
På sin vej tilbage til basehavnen i Rønne søndag eftermiddag blev HJORTØ’s besætning kaldt op af Forsvaret og bedt om at indgå i en eftersøgning. Der var registreret et opkald fra en automatisk nødsender, og ASKØ’s besætning kastede sig straks over opgaven.
 
Eftersøgningen havde flere deltagende enheder bla. en ’Fast Rescue Boat’ fra Kystredningstjenesten, redningsfartøjet MADS JACOBSEN, en redningshelikopter, Søværnets patruljefartøj NYMFEN - som ledte eftersøgningen til søs - samt det svenske redningsberedskab.
 
Om bord på HJORTØ deltog man effektivt i eftersøgningen, som også gik ind i svensk farvand, indtil eftersøgningen blev afblæst. Det viste sig, at det hele drejede sig om en nødsender, der var blevet fejludløst fra et skib, som ellers lå godt og sikkert i Ystad Havn.
 
MHV 905 ASKØ fra Flotille 361 Isefjord var i weekenden på farvandsovervågning for Søværnet og var søndag ved 14.30-tiden på vej syd om Samsø, da skibet blev kaldt op og bedt om at yde assistance til en sejlbåd med motorproblemer. Sejlbåden lå for svaj nord for Romsø i det nordlige Storebælt.
 
Besætningen om bord på ASKØ sejlede ned til lystsejleren og fik etableret et slæb og trukket sejlbåden i havn ved Kerteminde på Fyn.
 
Herunder: ASKØ ved sejlbåden, hvor der etableres slæb.


 
Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring