Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​Dannebrog smukt repræsenteret i Holmens kirke - her under fhv. provst og orlogsprovst ved samme kirke, Ejgil Bank Olesen

Holdånd, hygge og højtidelige stunder forenedes, da MHV Fanekommando mødtes i årets første weekend

Holdånd, hygge og højtidelige stunder forenedes, da MHV Fanekommando mødtes i årets første weekend...

09-01-2023
​​​​​I den forgangne weekend stillede MHV Fanekommando talstærkt op, for at støve færdighederne af, inden Marinehjemmeværnets gudstjeneste i Holmens kirke. 

På Søværnets Våbenskole på Gniben, mødte deltagerne ind fredag aften til orientering om status fra sidst vi mødtes, samt en overaskelse (eller 2). 
De​n ene overraskelse var et yderst velfortjent 10-årstegn, uddelt til Annelise Mouszynski. 

​Den anden blev en højtidelig invielse af Marinehjemmeværnets Frivillige Stabs nye flag
(ikke at
forveksle med en fane).

En fane er sømmet på fanestang, mens et flag er bundet på en bådshage. Dette har historiske årsager. Hvis man havde brug for et flag på land for sejlende enheder, brugte man et flag fra skibet, som blev bundet på en af skibets bådshager. 

Dette er kulminationen på et langt, sejt træk fra gode frivillige kræfter, som kombineret med den frivillige stabs nye våbenskjold, vil være med til at samle enheden og understøtte esprit de corps for enheden.

​Lørdagen blev anvendt til at støve gamle færdigheder af, og afprøve nye spændende manøvrer. 

Mere end en gang måtte der holdes pause, for at grine af og komme tilbage til den afbrudte øvelse. 

Der blev øvet både basal eksercits, fane- og sabeleksercits, samt mølle, fanemarch, amerikansk kontramarch, skotsk vending og meget andet.

Lørdag aften blev indledt med en grillmiddag, hvorefter der blev udleveret mærker til de nyere medlemmer af MHV Fanekommando, som modtog bevis på medlemskabet, til klapsalver fra resten af flokken. Herefter blev der pudset messing, gejlet fodtøj og forberedt til søndagens program i Holmens kirke.

Aftenen blev afsluttet i muntert lag, med en video af sjove fraklip fra MHV Fanekommandos glorværdige historie - se mere om dette i et andet opslag.

Søndagen blev indledt med gennemgang af programmet, i og omkring kirken, herunder de forskellige udfordringer vi skulle håndtere undervejs. 

Blandt andet skulle der øves i hvordan man bærer en fane gennem en døråbning, som er væsentlig mindre end fane eller flag er lang. Når man ikke har en kirke, må en trappeopgang holde for i stedet.

Indimellem er det også helt lavpraktiske udfordringer der skal løses, så som: Hvordan opbevarer man 3 faner/flag, mens fanebærerne klæder om til udendørsaktivitet?

Jo, man opretter en interaktiv faneholder.


Efter træning og gennemgang af detaljerne i programmet og afklaring af spørgsmål, kunne omklædning til den pæne uniform påbegyndes. 

Der blev omklædt til fin uniform, hvor der anlægges hvide gamacher, hvidt bælte og hvide handsker, til den mørkeblå uniform. 

Når man hjælpes ad, går det hurtigt med at få monteret alt udstyret, selvom det kan være noget genstridigt undervejs. 

​Herefter trillede en kortege af biler mod Holmens kirke, hvor dagens højtidelige gudstjeneste blev afholdt.

​Med en flot indmarch indledte Fanekommandoet gudstjenesten, som blev smukt musisk ledsaget af Kvindelige Marineres Musikkorps. Inden selve gudstjenesten gik i gang, vendte 2 repræsentanter fra Fanekommandoet et blad i mindebogen​​.​

Under gudstjenesten blev orglogspræst Rune Reimer Christensen indsat ved orlogsprovst Peter Thyssen. Årets inviterede taler var Holmens kirkes tidligere provst og orlogsprovst Ejgil Bank Olesen.​
Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring