Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Topbanner

Nyhed

4. Maj i Mindelunden ved Rindsholm Kro

Traditionen tro gennemførte distrikt Midt- og Vestjylland det årlige arrangement med uddeling af fortjensttegn, medaljer og noget helt ny for distriktet, nemlig Senior Grade.

07-05-2024

​​​J. Kratz Andersen, pressetjenesten v/HDMVJ

Klokken 18.00 blev distriktets fane ført ind og Ol Peter Dahl bød velkommen, Der var en særlig velkomst til tre garnisonskomman-danter; oberst Palle Mikkelsen fra FSN Karup, oberst S. D. Møller som regimentschef for JDR og oberst Casper Hougaard som chef for Ingeniørregimentet i Skive. Samtidig en velkomst til oberst J. M. Sørensen som gæstetaler.


Efter middagen trak man ned i Mindelunden, hvor fanerne blev ført ind og der blev lagt kranse ved de mange mindesten.


OL Peter Dahl bød aftenens gæstetaler frem: "Som aftenens gæstetaler er det mig en stor fornøjelse at præsentere pensioneret Oberst J.M Sørensen. I Hjemmeværnskredse kræver obersten ingen introduktion. Med en baggrund som både distrikts og regionschef og nu menig i hjemmeværnskompagni Ringkøbing kender obersten hjemmeværnets DNA. "

J. M. Sørensen kikkede tilbage på fortjensttegnets oprindelse og historie: "Atter er vi samlet på en 4. maj aften for at hædre trofaste og solide hjemmeværnskammerater med Hjemmeværnets Fortjensttegn.  4. maj er for os en særlig dag, men som tildelingsdato falder den uden for traditionen for kongeligt indstiftede dekorationer, der traditionelt finder sted på myndighedens- eller indstifterens fødselsdag. "Hæderstegnet for God Tjeneste ved Hæren" tildeles således pr. d. 26. september, på indstifteren - Hans Majestæt Kong Christian d. X. fødselsdag."

Obersten fulgte op gennem historien med modstandsbevægelsen under besættelsen, Danmarks indtræden i NATO, den kolde krig og den aktuelle sikkerhedssituation. Han berørte også sårbarheden i infrastrukturen i landet. Han drog sammenligninger fra "det gamle hjemmeværn" og til det nutidige og kom med mange klare billeder på udviklingen i Hjemmeværnet, også på informations- og kommunikationssiden og sluttede sine betragtninger med ordene: "Tak for jeres indsats" samt et citat fra Enrico Dalgas: "Hvad udad tabes, må indad vindes! "

Distriktschefen tog her efter ordet: " I dag samles vi for at markere en særlig dag i vores historie. Den 4. maj er ikke bare endnu en dato på kalenderen, men en dag, der minder os om at fred og sikkerhed ikke er givet og at den er afhængig af at gode mennesker gør noget for at bevare den.

Det er en dag vi markerer med flag, med lys i vinduerne og med eftertænksomhed – og taknemmelighed. Taknemmelighed over for dem som gjorde en forskel. Vores Hjemmeværn voksede ud af modstands- bevægelsen og netop i år er det 75 år siden vores organisation blev grundlagt. Siden grundlæggelsen har i Hjemmeværnssoldater været et lysende eksempler på mod og patriotisme. Det at I er her i dag, er her i uniform og er klar til at stille op er det synlige bevis på at i har gjort op med jer selv at i er klar til at ofre noget, måske det ultimative, for den frihed vi har vænnet os til. Tak for det. Danmark har brug for sådan nogen som jer og situationen kalder på mænd og kvinder der er klar til at undertrykke egne behov til gavn for noget der er større end os. Så tak for jer, kære hjemmeværnssoldater, for jeres tjeneste, jeres offer og jeres dedikation til vores land. Lad os sammen fortsætte med at værne om vores frihed, vores værdier og vores fælles fremtid. "

Næste punkt var uddeling af fortjensttegn og for første gang i distriktets historie med ny grad; Senior Grade.

Den første modtager af Senior Grade var Knud Bay, Infanterikompagni Viborg og den anden var Jens Vind, Infanterikompagni Herning Nord. "Senior grade" er en særlig meniggrad i Hjemmeværnet, der tillægges frivilligt personel, der i deres tjenesteforløb i Hjemmeværnet har virket som rollemodel og inspirator for andre frivillige. Til graden "Senior Grade" anlægges en særlig menigdistinktion i vævet guldtråd. Efterfølgende var det fortjensttegn. Modtagerne var Dick Nielsen, Politikompagni Skive-Krabbesholm, Lennart Kristiansen, Infanterikompagni Viborg, Ole Lauridsen, Distrikt Midt- og Vestjylland, Per Sixhøj, Thy kompagniet, Andreas Peter Andersen, Politikompagni Holstebro og Inger Olsen fra Stabskompagniet.


Efter overrækkelserne var der kaffe og 20.34 blev frihedsbudskabet afspillet og der blev afsunget "Altid frejdig".

Chefen rettede en tak til værtsparret på kroen, Hanne og Frode og overrakte blomster. Her på blev fanen tildækket og arrangementet var slut.



Fakta

​SENIOR GRADE uddeles for føste gang i distriktets historie.

Seneste nyheder

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring