Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Topbanner

Nyhed

4. maj arrangement i Mindelunden ved Rindsholm Kro

Distrikt Midt- og Vestjylland afviklede torsdag aften det traditionelle arrangement med tegnsmodtagere og gæster.

09-05-2023

​Pressetjenesten v/HDMVJ

Oberstløjtnant Peter Dahl bød velkommen. Han var yderst tilfreds med at mange var mødt op for at markere og højtideliggøre dagen. Der var en særlig velkomst til politidirektør Helle Kyndesen, garnisonskommandanten for FSN Karup oberst Palle Mikkelsen, tidligere regimentschef ved JDR oberst Kurt Mosgaard, to repræsentanter fra distriktsudvalgene, P. Therkilsen og H. Hedegård og Bo Due fra Marinehjemmeværnet. Sluttelig et velkommen til repræsentanter fra Danmarks Veteraner. Men de absolutte æresgæster er modtagerne af Fortjensttegnet. Så sang man "Det haver så nyligen regnet" og middagen blev serveret.


Efter spisningen trak man ned i Mindelunden, hvor fanerne blev ført frem. Der blev lagt kranse og blomster ved flere af mindesmærkerne. 


Her efter introducerede Peter Dahl oberst Kurt Mosgaard. Han talte blandt andet om, hvor glædeligt det var at man fortsat markerede dagen. Han omtalte neutraliteten før og under 2. verdenskrig, som vi satsede blindt på, set i bagklogskabens lys kostede det os 9. april og 5 års besættelse, og nævnte også de dræbte den 9. april, aktionen mod politiet den 29. marts, kimen til modstandsbevægelsen, jødeforfølgelser og koncentrationslejre.

 Vi lærte på den hårde måde; men noget godt kom der ud af det; FN – UNSC, NATO, EU, HJV og internationale indsættelser med militær, politi og udviklingsbistand.​Vi blev kun frie gennem støtte fra de allierede, det giver os et ansvar, hvor vi ikke kun ser på egne, snævre interesser, men også bidrager til fred og udvikling rundt i verden. Vores mødested i dag, - Mindelunden, bør være en påmindelse om vores pligt og evne sammen med andre nationer at gøre en indsats for fred og sikkerhed.

Obersten sluttede med ordene: "Derfor, som almindelig borger i Danmark, en stor tak til hver af jer for jeres indsats i hjemmeværnet."

OL Peter Dahl takkede obersten for talen og sagde i sin egen tale: " Det er en særlig dag i historien, som vi markerer med flag, lys i vinduerne og eftertænksomhed – og taknemmelighed. " Han fortalte om modstandsfolkene, en broget flok af forskellige mennesker, som påtog sig et fælles ansvar, handlede hvor andre tøvede og gjorde en forskel. Meget er ændret siden da, Hjemmeværnet er også en broget flok, vi har stadig har alt det til fælles, ønsket om at gøre en forskel og det er de nære relationer, kammeratskabet der binder det sammen. At deltage kræver det samme som dengang.

  • Gør dit bedste hver gang – første gang​
  • Giv aldrig op
  • Vær en god kammerat

Det er ikke afgørende om du kan løfte 10 kilo eller løbe 100 kilometer, det afgørende er viljen og holdningen.

Truslen i 1939 og under den kolde krig er anderledes end i dag, men krigen i Ukraine viser tydeligt at den stadig er der. Vi har stadig brug for dem der ønsker at passe på Danmark, brug for viljen og holdningen til at gøre en forskel og til at være en god kammerat. Som bevis på det hylder vi med stor glæde dem som nu hædres med Hjemmeværnets fortjensttegn.


Efterfølgende blev tegnsmodtagerne kaldt frem og fik overrakt medalje og blomster. Tegnsmodtagerne er René F. Schou, HJV TBJ, Vinja E. Pedersen, POHV VIB, Jørgen Christensen, POHVK HOL, Thomas B. Tollund, INFHVK VIB, Jørgen Damtoft, POHVK SKR, Birgitte N. Kjærhede, STHVK MVJ, Kim M. I. Kjær, HVK MJY og Kim Becker-Rasmussen, HDMVJ.

Der var efterfølgende kaffe og æblekage og præcis 20.34 blev frihedsbudskabet afspillet. Vor trompeter støttede selskabet i afsyngning af "Altid frejdig når du går. " 

Peter Dahl afsluttede med en tak og blomster til værtsparret Hanne og Frode og bad forsamlingen rejse sig og gøre front mod fanen, som her efter blev tildækket.

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring