Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​Uddeling af lys 4.maj Peder oliver og Margit​​​

Uddeling af lys 4.maj 2024

. MAJ: Hvis morsingboerne ikke sætter lys i vinduerne for at markere frihedsdagen i aften, er det ikke de lokale hjemmeværnsfolk, der er skyld i det.

04-05-2024For lørdag formiddag er tre af dem på gaden i Nykøbing, hvor de deler ud af stearinlys samtidig med, at de gør opmærksom på sig selv.
– Det er 75 år siden, Hjemmeværnet startede. Og så er det jo 4. maj i dag, siger Margit Nørgaard om årsagen til de mange samtaler med folk i gågaden .​

Og de fleste tager imod et lys. Nogle har ikke tænkt over datoen og bliver glade for påmindelsen. Og kun meget få takker nej, så efter kort tid må de tre udsendte i bilen efter flere lys. Og selv om det i aften er 79 år siden, Danmark blev befriet, er det stadig værd at mindes. Også i en nutidig kontekst, mener Margit Nørgaard. – Det er meget vigtigt. Der er mange krige, der foregår ude i verden. Folk kriges jo alle steder, siger hun Assisterer USA i Esbjerg

Hjemmeværnet løser selvfølgelig mange andre opgaver end at minde os om befrielsen i 1945. Det lokale kompagni på cirka 100 medlemmer er for eksempel meget snart repræsenteret under en meget stor operation i Esbjerg.

Peder Nyborg fortæller, at seks Morsø-medlemmer skal derned og bidrage i sikringen af en stor portion amerikanske kamphelikoptere, militærkøretøjer og andet materiel. Det er for at passe på materiellet. Vi skal sørge for, at der ikke er uvedkommende, der kommer ind til det, siger han.Det militære isenkram skal anvendes i øvelsen Steadfast Defender eller indgå som en del af en større materielrotation i Europa. Operationen har, fortæller Forsvaret på sin hjemmeside, til formål at demonstrere USA's evne og vilje til at forstærke NATO og alliancepartnere i Østeuropa med kamp- og kampstøtteenheder.

Blandt de øvrige opgaver for Hjemmeværnet er også nogle for politiet – for eksempel trafikregulering og opgaver ved gerningssteder. Og for eksempel var kompagniet fra Mors med til at sikre Tour de France 2021 et vellykket visit i Danmark.

“Vores særkende er engagement, fælles ansvar og kammeratskab," kan man læse i folderen, som de tre hjemmeværnsfolk i gågaden også deler ud samme med de mange stearinlys.

På den måde bliver frihedsdagen i 1945 og opgaver fra 2024 bundet sammen. Og takket være de tre udsendte i gågaden vil en del flere lys brænde i vinduerne på Mors i aften.


Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring