Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Fejring af Danmarks befrielse og markering af Hjemmeværnets 75 års jubilæum

For Hjemmeværnet er fejringen af Danmarks befrielse en rigtig vigtig begivenhed.

04-05-2024



Vi udspringer af modstandsbevægelsen under 2. verdenskrig. Dengang som i dag er Hjemmeværnet i Københavns Vestegn  en militær beredskabsorganisation, bygget på frivilligt arbejde og kendetegnet ved evnen til at stille op i kritiske situationer, vi passer på Danmark, og det har vi gjort nu i 75 år.


I Hjemmeværnet benytter vi fejringen af Danmarks befrielse til at afholde en parole. Her mindes de der ofrede deres liv for vores andres frihed og samtidig uddeles der fortjenstegn, årstegn og andre anerkendelser.

I år var det Peter Viggo Jakobsen fra forsvarsakademiet som var hovedtaler. Peter Viggo Jakobsen indledte med at slå fast at Hjemmeværnet er vigtigere end nogensinde og at vi i Hjemmeværnet får endnu mere at se til. 


Det budskab begrunder han med, at verdenssamfundet ser ind i et kommende årti, som vil byde på konflikter i stil med det vi har set de seneste år. Stormagterne vil bruge ressourcer på at holde hinanden i skak uden direkte at konfronteres indbyrdes. Verdenssamfundet ser også ind i en øget oprustning, hvor Danmark også kommer til at yde sit bidrag. Her kommer Danmark til at fortsætte med at bidrage med styrker internationalt, og Hjemmeværnet skal bidrage til det nationale beredskab hvor opgaverne vil blive flere og kræve flere Hjemmeværnssoldater.


Før tegnsuddelingerne ledte distriktschefen tankerne hen på begivenhederne for 79 år siden hvor fredsbudskabet lød fra kortbølgesenderen fra London. Det originale klip fra udsendelsen den 4. maj kl. 19.30 blev afspillet og også Prins Jørgens march, som indledte nyhedsudsendelserne under krigen blev afspillet. Disse afspilninger var med til at sætte den helt rigtige scene og stemning, som hører til en parole, hvor vi sender tanker til dem, som kæmpede for Danmark.

Der blev i år uddelt Hjemmeværnets fortjensttegn til 2 hjemmeværnssoldater, som har ydet en særlig fortjenstfuld og uselvisk indsats til gavn for det frivillige hjemmeværnsarbejde. Der blev også uddelt mange 25-, 40-, 50- og 60-årstegn. Så rigtig mange års tro tjeneste i Hjemmeværnet som afføder stor respekt.


Som en særlig personlig anerkendelse blev der også uddelt 1 commanders coin. Commanders coins uddeles med håndtryk med mønten i hånden så den skifter fra giveren til modtageren.

Der skal lyde et stort tillykke til alle tegnsmodtagere – også dem som ikke havde mulighed for at møde op og der vil som en sidste gestus naturligvis være lys i vinduerne i aften.

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring