Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Topbanner

Nyhed

Mød chefen, OL Peter Dahl

Oberstløjtnant Peter Dahl satte sig officielt i chefstolen for HDMVJ i forbindelse med kommandooverdragelsen den 10. januar 2022.

15-02-2022

​​​​Tekst & foto: S9/INFO/HDMVJ

. Alle i distriktet har således fået ny øverste chef, og alle KC samt stabschef har fået ny direkte chef.

Peter er fra Viborg og har tidligere gjort tjeneste ved Jydske Dragonregiment i Holstebro, hvor han blandt andet har været chef for en kampvognseskadron, en spejdereskadron og V bataljon.




Ind imellem tjenesten ved geleddet har Peter gjort stabstjeneste ved 1 Brigade, i Hærkommandoen og Forsvarskommandoen. Seneste som chef for J3 land (J for "joint staff" i den værnsfælles stab og "3" for operationer). J3 land har ansvaret for nationale og internationale landmilitære operationer. J3 Land har været involveret i en række operationer over de seneste år. Blandt andet evakueringen fra Kabul og forsvarets COVID-19 indsats herhjemme.  Det hjemlige forløb har "selvfølgeligt" været krydret med diverse internationale udsendelser.

Peters første møde med HJV, ud over da han gjorde tjeneste som 17-årig inden værnepligten i midt 80'erne i det tidligere HVK 2200 beliggende i Viborg, var i forbindelse med COVID indsatsen i 2020. Her bed Peter mærke i hvor hurtigt og fleksibelt det lykkedes Hjemmeværnet at opstille og indsætte soldater til gavn for samfundet. Det var en meget dynamisk tid men gang på gang blev varen leveret hurtigt og præcist.

 Peter er, naturligt nok, rundet af den meget omfattende operative tjeneste som han gennem årene har udført. Derfor var han overordentligt glad for at se at chefstillingen for HDMVJ blev ledig. Et Hjemmeværnsdistrikt er nemlig en af de mest operative enheder i Danmark på niveau 4 (distriktsniveau). Rigtigt mange af Forsvarets skarpe planer for støtten til samfundet og forsvaret af kongeriget afhænger af hjemmeværnets soldater og den føringsstruktur der bor i regioner og distrikter.

En af de ting som Peter bl.a. gælder sig til at kaste sig over i jobbet ved Hjemmeværnet er de helt anderledes udfordringer, der er her frem for i Hæren. I Hæren stiller soldaterne fordi 'de skal' modsat Hjemmeværnet, hvor soldaterne kommer fordi 'de gerne vil' gøre en frivillig indsats for Danmark – selv om der er i hård konkurrence med fjernsynet, fodboldklubben, familien og det meget andet der trækker. Hjemmeværnet kan dog heldigvis stadig tilbyde et fællesskab, og nogle oplevelser som ikke fås mange nogen andre steder. Her kan man få lov at gøre en forskel.

Peters udgangspunkt er "ikke at fikse noget, der virker" og han er helt klar over, at det er nogle "store sko" som han skal udfylde i et stort og velfungerende distrikt. Han har derfor tænkt sig at tilgå chefjobbet med passende ydmyghed – som han selv udtrykker det, "man er trods alt udstyret med to ører og mund".

Noget af det Peter fra sin omfattende operative tjeneste, har bragt med sig er, at alt skal øves og trænes i en operativ sammenhæng. Man graver ikke blot et skyttehul, men man øver f.eks. bevogtning eller nærforsvar. På den større klinge har Danmark nu den nationale Forsvarsplan. Den definerer truslen mod Danmark og derudfra definerer alle nu, hvad de skal og, hvordan de skal gøre det. Det går alle. Fra Hærkommando over region og distrikt ned til hvert enkelt hjemmeværnskompagni, der så igen giver dets delinger forskellige opgaver.


Med hensyn til den egentlige soldatergerning er Peter ikke flov over at kalde sig lidt gammeldags. For ham drejer det sig ikke så meget om at have mest eller den nyeste TYR udrustning. Det, der er meget vigtigere, er hvad der er indenunder. Viden, færdigheder og kompetencer skal mere i forgrunden igen og fører og chefer skal tænke alle øvelser og undervisning ind i den operative sammenhæng. Det er den dygtige føre og stab, der binder tingene sammen for soldaten i felten. Det vi forventer af en god soldat er heldigvis aldrig gået af mode: gør dit bedste, giv aldrig op og vær en god kammerat!

Rent personligt er Peter åben over for alle og alle nye ideer. Alt er muligt – men det har selvfølgeligt sin pris. Peter fortrækker som kommunikationsformen gå-ring-skriv. I prioriteret rækkefølge forstås. Hans dør er altid åben så kom endelig ind, hvis du har noget på hjertet som Peter har brug for at vide for at kunne lede, føre og udvikle HDMVJ.

​ 




Fakta

Lær chefen at kende. 

En kort omtale af distriktets nye chef, OL Peter Dahl.

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring