Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Topbanner

Nyhed

Perspektiver på den Russisk-Ukrainske krig

Feltpræst Mariann Dyhrberg Christensen har på vegne af Hjemmeværnsdistrikt Midt- og Vestjylland planlagt en foredragsrække på i alt tre foredrag omhandlende krigen i Ukraine.

03-09-2023

​​​​Pressetjenesten v/HDMVJ

Der var et godt fremmøde på Holstebro Politigård, hvor Michael Hviid bød velkommen og præsenterede Niels Klingenberg Vistisen, aftenens foredragsholder.

Dette foredrag kikker på den Russisk-Ukrainske krig og prøver at hæve sig over de dagligdags krigshandlinger og grusomheder. For eksempel hvornår krigen faktisk begyndte og kampenes forløb i starten af krigen. Man skal også se, hvad der kendetegner krigen, hvordan den føres og hvilke aspekter på både langt og kort sigt, det vil betyde for Danmarks Forsvar og Vesten generelt, men også hvordan Hjemmeværnet vil få stillet opgaver.

Krigen slutter forhåbentlig, uvidst hvornår, men hvilke muligheder findes for en afslutning og i praksis, og hvordan vil de se ud?

Niels Klingenberg Vistisen så tilbage på starten af konflikten som egentlig kold krig med optakt i 2014, hvor Rusland går ind i Krim. Den Orange revolution brød ud i Ukraine, den politiske leder forgiftes og de russiske styrker betegnes som små grønne mænd uden markeringer på uniformerne. Fra Vestens side er der ingen konsekvenser over for Putin. Besættelsen er ren politisk.


Vistisen vurderer at Rusland efter murens fald i 1989 lider af paranoia. Rusland og Putin er bange for NATO, fordi han tror de er størst, men på trods af aftaler blandt andet med præsident Reagan, stjæler Putin lystigt videre, og endelig tager ham fat på Ukraine, og Joe Biden reagerer ikke.

Ruslands taktik er som i Ungarn ´56, Tjekkoslovakiet ´68 og Afghanistan ´79. Panserkrige fungerer, men med høj risiko, men nu undervurderer Rusland Ukraines forberedelse, mod, vilje og efterretninger. Og uden forsvarsviljen ville Ukranie være tabt.

Når krigen slutter, enten ved forhandling/dialog, god militær position på slagmarken er mulighederne mange og forskellige. Forhandlinger tager tid, begge parter skal ofre sig på visse punkter og dette kan yderligere trækker i langdrag. Og er tredje verdenskrig allerede i gang?

Der var enkelte spørgsmål fra salen inden Niels Klingenberg Vistisen afsluttede sit foredrag.


Fakta

​Første foredrag af en række på tre blev afholdt på Politigården i Holstebro den 31. august.

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring