Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​Den finske riffel - AK62   -   Foto: Kasper Nissen

International Winter Training Course Sysma Finland 2024

30 gr frost, i vandet gennem isen, overnatte ude, mad på bål, god øvelse, Finland godt kammeratskab er hvad denne artikel handler om

10-02-2024
​​Igen i år havde vores Patrulje mulighed for at sende personel på vinter træning ved den Finske reserve - og det takkede 4 patruljefolk ja til.

Holdet blev ledet af Fører Lars, og støttet af Nicholas fra Distrikt Sydøstjylland.

Tirsdag aften i uge 5 rejste delegationen fra Vejle til København med tog, overnattede i København og fløj onsdag morgen med Finnair til Helsinki.

Fra Helsinki gik den med tog til Lahti, og derfra hentede kurset os og vi blev indkvarteret i skyde/øvelses terræn CAMP Halvalan.

Efter indkvartering var der udlevering af materiel, uniform (finsk vinter og camouflage uniform, samt diverse dele)

Sent onsdag var alle internationale deltagere samlet, ca 60 mand i alt fra Tyskland, Schweiz, Tjekkiet, Estland og selvfølgelig også Finske reservister.

Vi havde fået at vide på forhånd at vi kunne forvente meget lave temperaturer, ned til -30 grader, og havde derfor fået udleveret noget ekstra tøj fra vinterpakken, blandt andet Montane sættet, aclima net og merinould undertøj, tykke uldsokker, en merinould elefanthue, og den nye vinterhue M/22.

Da vi ankom til lejren fik vi udleveret en masse grej fra Finnerne, blandt andet en tykke jakke og bukser, overtrækstøj I snecamo, gummistøvler med filtindlæg og en sovepose (meget lige vores, men med et brandhæmmende stof ved fodenden).

Torsdag gik det løs med lektioner i kuldens indvirkninger på mand, materiel og operationer, udlevering af ski, og indledende ski lektioner, udlevering af våben (AK62 produceret af SAKO / Valmet), samle / adskille og indskydning. 

Torsdag aften stod den på selvredning og tilvænning til kulde 🙂

Øvelsen simulerer at man med udrustning og våben ryger gennem isen under en fremrykning på ski, og hvordan det vil være…

Svaret er koldt, meget koldt, og meget vådt! Det er supervigtigt at man kan blive varmt og tørt så hurtigt som muligt. Nemmest er selvfølgelig at skift til tørt tøj, men der var nogle af de hårde der vred vandet ud af tøjet, og derefter forsøgte at løbe sig tør. Brrrr!

 

Derefter var der mulighed for sauna.

Godt trætte i soveposen og hvile frem til fredag morgen.


 

Fredag stod på mere indlæring. Mere ski træning, hvor niveauet bygges opad med op/nedkørsler etc, der introduceres skiløb med udrustning, bugsering på ski efter snescooter blandt meget andet.

Ligeledes trænes på forskellig udrustning, trangia brændere, pakning og anvendelse af pulk m.v.

Sidst på eftermiddagen stødte de Finske reservister til, så vi skulle prøve at opsætte telte I skoven. Lidt udfordrende når der er 50cm sne der skal fjernes først! Da vi havde fået rejst teltene, og tændt op I teltovnen (en lille brændeovn) fandt vi ud af hvorfor de finske soveposer havde brandhæmmende stof på, da ovnene bliver rødglødende. Derfor er det også meget vigtigt med en brandvagt, der både kunne holde ovnen I gang, og samtidig holde folks fødder og ting væk fra ovnen!

Selvfølgelig skulle vi øve os lidt mere på ski, blandt andet på hvordan vi skulle indtage skydestillinger og skyde med ski på. Så var der øvelse I tænding af bål, TSE (taktisk sanitet for enkeltmand), hvordan vi skulle trække en pulk (slæde) med vores ekstraudstyr (f.eks. trangia, værktøj, vand) eller en sårede. 

Derefter skulle vi grave kampstillinger I skoven (husk 150 cm af hårdpakket sne kan stoppe projektiler fra håndvåben!), før vi gik videre til bygning af shelter, behandling af hypotermi, sløring af køretøjer osv. både fra almindelige natobs og termisk.

Lørdag 05.15 vækning og pakke til forskydning.

Kurset afgår i busser fra CAMP V. til øvelsesområdet i Sysma, hvor der iværksættes en uddannelses turnus i de internationale patruljer.

  • Primitive bivuakker
  • Hvordan man tænder ild, laver brænde og skaffer vand
  • Ski, passage af terræn hindringer (grøfter etc.
  • Ski, indtagelse af forskellige skydestillinger og håndtering af våben, samt spring frem mod/væk fra fjenden under beskydning på ski.
  • TSE - anvendelse af tornique under beskydning i sne/frost

Feltmæssig frokost/feltrationer på TRANGIA

  • Patrulje anvendelse og ski teknik med pulk
  • TSE - anvendelse af varmetæppe og pakke sårede på pulk.
  • Sløring / termisk og lysforstærkning i sne/kulde
  • Udarbejde skyttehul/stilling i sne/frost.

Man kører mellem stationerne på ski i terrænet.

Derefter aftenforplejning med feltrationer, og klargøring til "patrulje" ud i fjendeland / opgave march til fods/ski med pulk og fuld oppakning, våben og hjelm (Skyttepåklædning).

På marchen er indlagt opgaver relateret til de indlærte fag, hvor patruljerne vurderes.

Marchen slutter med at man går i beredskabsområde, bygger bivuak og bål og underbringer som patrulje i 4-5 timer alt efter hvor hurtigt man er fremme.  

TSE momentet krævede at vi tømte pulken for alt, og brugte den til at evakuere den sårede. Fint nok, men nu skulle alt fra pulken slæbes af holdet! Det var lidt tungt, men folk gav den gas, og der var heldigvis ikke mere en 1 km til den næste (og sidste) post hvor vi skulle bygge en shelter I skoven.

Shelterbygning tog en smule længere end vi havde håbet, så vi endte med at få omkring 2 timers søvn før vi skulle oppe. Ikke helt nok, men bedre end ingenting! Så var det bare på med grejet igen, og slæbe pulken tilbage til startpunktet, hvor det var tid til at lave lidt morgenmad før vi blev kørt tilbage til lejren.

Til slut afleveres udlånt uniform og våben m.v. og ca. kl. 15 aftrædes kurset, og de finske deltagere tager hjem.

Internationale deltagere forplejer, og har mulighed for at bade og gå i sauna, samt tage på tur til Lahti.

Mandag morgen 0600 afleveres resterende udstyr (sovepose/underlag) og der tages afsked.

Kursisterne transporteres til Lahti banegård.

Derefter tog til Helsinki, 6 timers ventetid i lufthavnen, og derefter fly til København og tog videre til Vejle - for kl. 20 at sige farvel til rejsekammeraterne på vejle banegård.

En super tur, som giver mulighed for at træne vinter og overlevelses skills, få erfaring med ski og pulk, opleve internationalt samarbejde og konkurrence, samt blive uddannet på AK62 (diplom udleveres 😉 )

Ligeledes får man lov at knokle og svede, samt fryse lidt - og mærke at man hvis man bruger uniform og udrustning rigtigt, så klarer man sig fint.

Jeg kan kun anbefale at tage chancen hvis den skulle byde sig i 2025, men måske skal jeg øve mig lidt mere på ski først!Fællesskab, din indsats - er vores styrke

 

 

Sammenskrevet af historier fra Kasper, SPJ / 2 PTR og Jeff, INF


Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring