Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Tegn til Varde 2018

Hjemmeværnskompagni Varde var repræsenteret på fornemste vis til fejringen af 4. maj i Gram Fritidscenter. To Varde medlemmer fik tegn for 90 års medlemskab af hjemmeværnet.

05-05-2018

​Af: Villy T. Hansen

Selv om det nu er 73 år siden af frihedsbudskabet lød i radioen fra London, var der god opbakning til fejringen af 4. maj i Gram Fritidscenter.
 
Distriktschef Claus Klaris bød velkommen, hvor han fortalte om dagens program. Dette er en ny måde at gøre det på, sagde distriktschefen men henvisning til at de to jubilarforeninger holdt 4 maj sammen og at der nu også var aftensmad med i arrangementet. Vi skal jo forny os sagde chefen.
 
Efter at fanerne blev ført ind og  ” I Danmark er jeg født” var sunget, gik Distriktschefen hurtigt over til overrækkelse af Fortjensttegn. Han kunne give 5 tegn til indstillede medlemmer. Bl. andet fik HVK Vardes tidligere NK – Asbjørn Runge tegnet. Asbjørn er i dag KC i HVK Vejen.
 
Efter fortjenstegnene  gik det rask videre til 50 års tegnene. Her måtte Jens Skygge Jensen fra Ølgod op på podiet. Jens kom med i Hjemmeværnskompagni 3119 Ølgod i 1968.
 
   
 
Distriktschefen startede med at tale om vejret i 1968. Dernæst om den politiske situation. Dengang havde Hjemmeværnet ikke så god opbakning i befolkningen som tilfældet er i dag. Derfor var Chefen særligt glad for at så mange alligevel havde meldt sig under fanerne. 
  
Her efter gik det hurtigt videre med 40 års tegnene. Vagn Kirkeby Larsen skulle også have sit tegn. Vagn kom med i HJV i 1978, hvor den kolde krig var godt i gang. Vagn meldte sig ligesom Jens under fanerne i 3119 Ølgod.
 
 

Vagn har været i gennem hele møllen i HJV- systemet. Startede som menigt medlem, blev så gruppefører og delingsfører inden han kom i reserven for en tid. Han er siden blevet aktiv igen og har bestridt jobbet som ITBM. I dag er han dog menigt medlem af KDO gruppen i HVK VARDE.
 
I kategorien 25 års tegn, havde HVK Varde ingen modtagere.
 
Her efter var der foredrag med den tidligere soldat – Palle Würtz. Palle fortalte om sin tid og sine udsendelser med det danske forsvar. Han fortalte om sin sygdom og hvordan han altid er på mærkerne over for faresituationer.
Palle fortalte om alt det det danske forsvar havde uddannet ham til og hvilke de absolut ikke havde. Bl. andet om at forældre satte bombebælter på deres egne børn og lod dem løbe hen til de styrker der var i området. Når børnene var fremme kunne de så detonere bomben. Han var rystet over, at geder havde mere værdi for en lokal familie end egne børn. Geder skulle købes, mens børn var gratis.
 
Han fortalte om hvordan han er kommet videre med sit liv efter stoppet som soldat. Han er i dag forretningsmand med eget firma. Han laver møbler i træ og jern.
 
Aftenen sluttede med aftensmad, kaffe og kage inden fanerne kunne føres ud og medlemmerne kunne sætte kurs mod de respektive hjemegne.
 
Stort tillykke til jer alle.
Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring