Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​Tekst og foto: Jeanette Samsing

Skydeperiode 1-2019

I weekenden d. 15-16 marts var en masse soldater fra Hjemmeværnskompagni Aalborg Limfjord, Jyske Aas, Frederikshavn, Aggersund og "os selv" samlet i Tranum, for at deltage i skydeperioden.

02-04-2019

​​​​

Skydeperioden havde til formål, at gennemføre rutinering og vedligeholdelse af feltskydning, skydning under bevægelse og nærkampsskydning.

Fredag

Skydeperioden startede med transport, hvor der blev pakket våben, både M/60 og M/95, ammunition, skydekulisser og personlige ejendele. Efter køreturen til Tranum, stod den på aflæsning af bilerne og våbenuddannelse.

Der blev undervist i M/60 E6, som en af de sidste dele af uddannelsen. Derudover blev der genopfrisket håndtering af våben, ladning og afladning, håndtering ved funktionsfejl og kontrol på skydebanen.

Da undervisningen var forbi fik folk indkvarteret sig, hvorefter de fik fri. Inden sengetid blev der serveret lidt natmad, og kl. 22.30 var der hvile.

 

Lørdag

Lørdag startede soldaterne tidligt. Der var vækning kl. 6:00, morgenmad til kl. 7:00 og kort tid efter kørte alle mand ud i terrænet til appel.

 

Efter appel hjalp alle mand til at få de tre baner op og stå.

 

Vejret holdte sig godt det meste af lørdagen, med lidt sol, lidt skyer og en lille smule regn. Alligevel fandt soldaterne hurtigt ud af, at terrænet ikke var lige så godt som vejret, så øvelserne måtte foregå i vådt og mudret terræn.


 

 

Ild og bevægelses bane 

På denne bane blev der trænet dækning bag ved bil, og forskellige skydestillinger i den forbindelse. Dette blev prøvet af da soldaterne skulle ud og bokse sig frem mod fjenden, hvor der var stillet kulisser op. Kulisserne var desværre en smule udfordret af vinden, men med lidt justeringer blev øvelsen gennemført.

 
Da alle havde været igennem blev bilen vendt, hvor der blev mulighed for at afprøve skydestillinger fra førersiden eller passagersiden. 


HGR bane / Nærkamps bane

På denne bane blev skulle soldaterne have kastet med granater, dog skulle det ikke gå sådan da de ikke kunne leveres. Til gengæld blev der lavet nærkampsskydning og hastigt indtaget skydestilling både stillestående og gående. Der blev også skudt fra kulisser, hvor forskellige skydestillinger kunne afprøves.


SF bane

​På denne bane blev der skudt præcisions skydning. Soldaterne blev udfordret til både til at skyde indefra og ud, og udefra og ind. Dette gjorde de fra skyttegrave. Der var dog nogen der var nødt til at stå to, da nogle af gravene var en smule udfordret med hensyn til vand i bunden.


 

 

Efter soldaterne var kommet op af gravene blev de instrueret i de forskellige kulisser de skulle igennem. De fik hver et antal skud de ca. skulle bruge på hver, og når skuddene var brugt roterede de. 


 

Her blev blandt andet lagt på ubehagelige sten, skudt siddende, skudt liggende igennem huller, skudt over og omkring vægge. Soldaterne blev udfordret og fik gode råd til hvordan de på den bedste måde kunne gennemføre skydningen.

Efter alle havde været igennem de tre baner, hjalp alle med nedbrydning af banerne.

Inden afgang med Aalborg, var der aftensmad og pakning af bilerne.

Før øvelsen var helt forbi skulle alle våben rengøres og vedligeholdes. Dette blev gjort i Aalborg og omkring kl. 01.00 kunne alle sige godnat og tage turen hjem.

 

Alt i alt var det en weekend med god undervisning, en hel masse skydning og dejligt humør. 

​​​

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring