Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Beretningen om Årets emne

Topbanner

Beretningen om Årets emne

Af major Eddie Fornø

Under navnet "Årets emne" igangsatte Hjemmeværnsregion VI i 1972 et uddannelses-system for den taktiske uddannelse af hjemmeværnsgruppen. Det blev en af de største salgssucceser i hjemmeværnsregionens historie og fik hele hjemmeværnsregionen til at samles om ét emne og tale "det samme taktiske sprog". De næste 8 år skabte denne nyskabelse sammenhold og sammenhængskraft for alt personel i hele hjemmeværnsregionen.

Hvert år aktiverede det et meget stort antal faste hjemmeværnsofficerer, civilt ansatte samt frivillige af alle grader, som brugte mange timer på at fremstille projektet.

Med "Årets emne" som grundlag deltog ligeledes et meget stort antal officerer og befalingsmænd af alle grader hvert år på kurserne "R. 15. Taktisk kursus for gruppeførere" og "R. 16. Taktisk kursus for delingsførere", hvor de blev opdateret på indholdet til det nye års emne og proceduren for gennemførelse af uddannelsen.

Kurserne blev som et fast indslag gennemført ved hjemmeværnsregionen og hjemmeværns-distrikterne i november måned året før - samt i januar-februar måned i året, hvor emnet var på programmet, for at gøre førerne klar til at gennemføre uddannelsen af grupperne.

Det aktiverede også utallige almindelige hjemmeværnsgrupper, der gennemførte en standardiseret og målrettet taktisk vedligeholdelsesuddannelse, som gjorde dem klar til at løse deres pålagte krigsopgaver.

Udover de mange indsamlede arkivalier jeg har brugt som støtte for min historie, har jeg også fået hjælp af nogle af de officerer, der dengang var med til at fremstille projektet.

En særlig tak skal bringes til Hans Trolle, arkivar ved vores Historiske Udvalg i Glostrup, for loyalitet, vågne øjne og total kompromisløshed. Han påtog sig uden tøven det store arbejde at redigere og læse korrektur på min tekst. Utallige kommaer har han fjernet eller indsat på de rette steder og tillige rettet mine "ubehjælpsomme formuleringer", forhåbentlig til et sprog læserne bedre forstår.

Så her kommer historien "Set fra min stol

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring