Hjemmeværnet løser en lang række opgaver for Forsvaret, beredskabet og det civile samfund. Hele grundlaget for Danmarks frivillige militære organisation er beskrevet i Hjemmeværnsloven. Det er politikerne på Christiansborg, der udstikker rammer og afsætter midler for Hjemmeværnets virke. Det sker via eksempelvis forsvarsforlig, finanslov m.m.
Derudover er der en række øvrige dokumenter, der beskriver retningslinjerne for, hvilke opgaver Hjemmeværnet skal løse. Alle disse dokumenter udgør tilsammen styringsgrundlaget for Hjemmeværnet.
Hjemmeværnsloven
I loven, som senest er opdateret i februar 2007, står der blandt andet:
”Hjemmeværnet deltager som en del af det militære forsvar i løsningen af de opgaver, der påhviler Hæren, Søværnet og Flyvevåbnet, herunder opgaver, der støtter myndigheder i disses opgavevaretagelse."
Årsberetning
2,4 millioner. Så mange timer ydede Hjemmeværnets frivillige soldater igennem 2018. Både Hærhjemmeværnet, Marinehjemmeværnet og Flyverhjemmeværnet har bidraget til de mange timer, der omfatter øvelse og uddannelse samt indsættelser til støtte til Forsvaret, Politi, Beredskab og Skat.
Se seneste årsberetning (2018) her.

Hjemmeværnet havde indsat flere end 200 soldater i forbindelse med en brand i Nordjylland i 2018. Foto: Hung Van Plungklang Nguyen
Forsvarsforlig
Nyt materiel, nye relevante opgaver som værtsnationsstøtte og opgaver i relation til Totalforsvarsstyrken samt fokus på militære kompetencer. Det er vilkårene for Hjemmeværnet ifølge det seneste forlig.
Mål- og resultatplan
Rammerne for Hjemmeværnets virksomhed er fastsat i mål- og resultatplaner, som bliver indgået med Forsvarsministeriet på årsbasis. Her fastlægges de mål, som Hjemmeværnet skal nå i indeværende år og de resultater der skal være opfyldt, for at målene er nået.
Se Engangsvederlag 2019 her.
Årsprogram
Årsprogrammet angiver Hjemmeværnsledelsens prioriterede strategiske målsætninger og resultatkrav til de underlagte myndigheder for året. Myndighederne nedbryder disse til målbare resultatkrav for underlagte myndigheder og enheder.
Se årsprogram 2019.