Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

SITREP fra Øvelse ARTIC EAGLE: “Boots on the ground”

MICHIGAN: Med Blackhawk-helikoptere som luftsikring og transportmiddel og med sne, hagl og blæsevejr i en skønsom blanding blev den danske hjemmeværnsdeling luftlandsat sammen med en deling amerikanske soldater.

24-04-2015

Af kaptajn Nadia Christina Buhl, Hærhjemmeværnsdistrikt København

Foto: Ronny Skjoldnæs og Peter Leerhøy

Luftlandsætningen fandt sted ved Prudhoe Havn. Målet var at tage og angribe havneområdet, hvor fjendtlige styrker havde besat området og taget gidsler.

Klokken 10:45 var tidspunktet for at iværksætte operationen. Der var tale om en samarbejdsoperation mellem danske og amerikanske enheder på amerikansk jord. Opgaven var enkel: ”Kom ind, sikr området, og red gidslet – og overdrag herefter området til det lokale politi.”

Med mange weekenders træning over vinteren herhjemme og et par dages indøvelse med fokus på samarbejde med den amerikanske deling var alt klart til at angribe havnen.

Modstanderen var ukendt, men formodentlig i besiddelse af sprængstoffer og mindre håndvåben.

Kompagnichef Brian Stender var i spidsen. Angrebet blev gennemført. Delingerne havde støtte af både såvel et CIMIC-team som morterer. Signalmateriellet var lånt af amerikanerne, så alle enheder kunne tale sammen. I øvrigt blev de engelske kommandoer og velgennemførte sløring efterfølgende rost af den amerikanske oberst.

Målene blev taget efter planen, og undervejs blev der også indspillet tab ved egne styrker, så førstehjælp kunne blive indspillet. Da havneområdet blev overdraget til den lokale sherif, tittede solen frem bag skyerne. Således blev en god øvelse afsluttet.​

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring