Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​Flyverhjemmeværnets relativt nye kapacitet - et fly af mærket Britten-Norman Defender - er en efterspurgt støtte til Forsvarets og Politiets arbejde. Arkivfoto: Flyverhjemmeværnet.

Øjne i luften

Flere gange henover sommeren har Politiet og andre myndigheder anmodet Flyverhjemmeværnet om at sende deres fly på vingerne. Opgaverne har spændt bredt, lige fra overvågning af landjorden før og under et VIP-besøg til eftersøgning af en bortgået person.

17-08-2016

Af Christine Dahl

Imens tusinder af hjemmeværnssoldater var travlt optaget af den store Landsøvelse i weekenden omkring grundlovsdag d. 4. og 5. juni, havde Politiet akut brug for Flyverhjemmeværnets støtte til en højt prioriteret opgave.

En af grundlovstalerne på Rødding Højskole i Sønderjylland var nemlig den tidligere kulturredaktør Flemming Rose fra Jyllandsposten, også kendt som ophavsmanden til Muhammed-tegningerne.

”Derfor bad Politiet os om at overvåge det omkringliggende område, både før og under talen for at optimere sikkerheden”, fortæller kaptajn Søren Butzbacker fra Flyverhjemmeværnet.

Smugling i det jyske
Næste opgave kom allerede et par dage efter.  SKATs toldere sejler jævnligt ud med Marinehjemmeværnet for at kontrollere om, der foregår smuglervirksomhed til søs. Den 9. juni var der planlagt præcis sådan en aktion, hvor Hjemmeværnseskadrille 270 ligeledes blev indsat.
 
”Her blev vi bedt af tolderne om at mål-udpege de forskellige fartøjer. Vi kan jo overflyve et stort område hurtigt og angive en præcis lokation til Marinehjemmeværnet, der så kan sejle direkte derover med tolderne”, fortæller kaptajn Søren Butzbacker.

I luften under Folkemødet
En uge efter var eskadrillen i aktion igen. Denne gang gjaldt det Folkemødet på Bornholm, hvor Politiet havde bedt Hjemmeværnet om at være deres øjne i luften i alle de fire dage mødet varede, så sikkerheden var i top for de tusindvis af gæster og politikere.

Undervejs blev flyverne endda også bedt om at udføre yderligere en opgave, en eftersøgning af en bortgået person.

Roskilde Festival
Eskadrillen kunne efterhånden notere mere end 100 timers flyvning. Men inden månedens udløb skulle de på endnu en længere indsættelse, idet de skulle støtte Politiet ved Roskilde Festivalen, hvor eskadrillen igen var Politiets øjne i luften og med til at optimere sikkerheden på og omkring festivalen. Indsættelsen i Roskilde varede fra d. 25. juni til d. 3. juli.

Herudover har Flyverhjemmeværnets eskadriller været aktive i ferietiden med trafikregulering ved air show i Værløse, opstille vagthold i forbindelse med Forsvarets Joint Movement and Transportation Organisations (JMTO)  – der er ansvarlig for transport af materiel og køretøjer til den store verden -  samt fungeret som  momentstyrke ved uddannelse af Flyvevåbnets personel.
Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring