Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​Politiet har bedt om Hjemmeværnets støtte til grænsekontrol frem til 2018. Derfor gennemførte 21 hjemmeværnssoldater grænsekontroluddannelsen i sidste uge.

På uddannelse i grænsekontrol

Et nyt hold hjemmeværnssoldater er netop blevet uddannet til grænsekontrolstyrken, da Hjemmeværnet fortsat skal støtte politiet ved kontrollen af Danmarks grænser frem til 2018.

27-03-2017

 
Af Thilde Lejre

21 hjemmeværnssoldater i alle aldre og fra alle steder i landet var i sidste uge kommet på skolebænken. Det var dog ikke dansk eller matematik, der stod på skemaet men politijura, nødværge, kontrolposter, indrejsebetingelser og dokumenttræning, som de frivillige hjemmeværnssoldater skulle undervises i. De 21 frivillige har nemlig søgt om at komme med i grænsekontrolstyrken, da Politiet har anmodet om Hjemmeværnets støtte ved grænsen frem til 1. januar 2018. 

Hjemmeværnet har allerede støttet politiet ved grænsen i knap et år med 128 hjemmeværnssoldater ved grænserne i Sønderjylland og på Lolland og Falster. Men der er brug for nye soldater ved grænsen, da nogle af Hjemmeværnets soldater i den nuværende grænsestyrke ikke længere har mulighed for at varetage opgaven. 

Jesper Jæger fra Politihjemmeværnskompagni Næstved er en af de 21, som har meldt sig til grænsekontrolstyrken. Han er tidligere værnepligtig, har været i Livgarden og er uddannet sikkerhedsvagt. Den uddannelse kunne han godt tænke sig at bygge videre på med nye kompetencer fra grænsekontrolstyrken. 

”Jeg har meldt mig, fordi jeg gerne vil hjælpe politiet med en vigtig opgave. Jeg håber på, at de færdigheder og erfaringer, jeg får af at bevæge mig i det felt, politiet opererer i, kan fungere som et springbræt til at komme ind i politiet,” siger han.

Dennis Fjordside fra Infanterikompagni Herning Nord ønsker også at tage plads ved en af grænseposterne og støtte politiet i grænseopgaven. Han har været godt tilfreds med uddannelsen.

”Grænsekontroluddannelsen har været hård og koncentreret, men samtidig god og lærerig. Man får sat praksis på en masse viden, og på det vi har trænet i vores kompagni. Desuden får vi samarbejdet med politiet på en måde, som jeg ikke normalt gør som infanterist, og det giver en viden, som jeg kan tage med mig både i mit civile liv og indenfor Hjemmeværnet,” fortæller Dennis.

Engagerede støtter

Det er politiskolen, der står for uddannelsen af grænsekontrolstyrken og underviser de frivillige i blandt andet kontrolposter, indrejsebetingelser og hvordan de spotter falske pas.

Morten Håkonsson er en af de politibetjente, der underviser på uddannelsen, og han mener, at de 21 på grænsekontroluddannelsen er nået rigtig langt på den uge, uddannelsen varer.

”De har et fantastisk engagement og går ind i det med liv og sjæl. De har nogle kompetencer fra Hjemmeværnet – især dem fra Politihjemmeværnet - som gør det taknemmeligt at arbejde med dem, fordi de kender til færdsel og dirigering af trafik. Og så er de vant til at arbejde med andre mennesker og under kommando. Det gør det nemt, at de i forvejen kender deres rolle,” siger han. 

Det er ikke kun ved Danmarks grænser, Hjemmeværnet leverer værdifuld støtte til politiet. I 2016 støttede Hjemmeværnet Politiet i 127.000 frivillige timer til en række forskellige opgaver som adgangskontrol, bevogtning, eftersøgning af forsvundne personer til lands til vands og i luften, trafikregulering og patruljering til søs. 

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring