Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Topbanner

Nyhed

​I vandoverfladen kan dette sømærke sagtens ligne bunden af en kajak

Den gule 'kajak'

Marinehjemmeværnet i Skovshoved og det øvrige søredningsberedskab blev alarmeret, da en gul kajak var kæntret i det iskolde Øresund. Eller noget i den stil …

29-01-2016
​Af Andreas Løvschal og Jan Heisterberg-Andersen

”Goddag, det er JRCC. Vi har rapport om en kæntret gul kajak ved Tårbæk”
 
Vejret er flot torsdag formiddag: solskin, men det blæser 15 m/s fra nordvest, luften er 5 grader, og vandet 4 grader. Det giver ikke de bedste chancer for overlevelse for en person fra en kæntret kajak. Tabellen siger 2 timer til bevidstløshed i regntøj, det dobbelte i våddragt.
 
Alarmeringslisten hos Flotille 363 Skovshoved går straks i gang klokken 10.35 og fanger først to mand til møde om bord i flotillens fartøj, MHV 809 ANTARES. De tager straks jolledragter på, starter en hovedmotor og går i gang med udsætning af gummibåden. Andre fire mand møder på under 25 minutter – samtidigt med at gummibåden fra ANTARES afgår klokken 11.00.
 
Mens Flyvevåbnets redningshelikopter (HELO 507) tordner over hovederne, kommer Falck med gummibåd og ambulance fra Lyngby. Lodsbåden MERKUR ses på vej ud for Skovshoved, og HAVØRNEN (Fiskerikontrollen) rapporterer til Lyngby Radio, at Kronløbet passeres.
- Jo, jo, det er SAR med fuldt udtræk.
 
Helikopteren finder hurtigt den gule ”kajak”. Det viser sig at være et kæntret kapsejladsmærke, men, som billedet viser, er der umiskendelig lighed med en kæntret kajak. Alle deltagere kan ånde lettede op og returnere til udgangspunkterne.
På ANTARES er der rigget af klokken 11.45. De alarmerede besætningsmedlemmer kan køre på arbejde igen, og mødet om bord kan genoptages.
- Bare en helt almindelig dag. Næsten...
 
JRCC er Forsvarets Operationscenters ’Joint Rescue Coordination Centre’.
Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring