Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Topbanner

Nyhed

Inspirationstur til Hjemmeværnsdistrikt Østjyllands Kildesamling.

Som en del af mit arbejde som historiker, har jeg tirsdag besøgt Kildesamlingen ved Hjemmeværnsdistrikt Østjylland, hjemmehørende på Flyvestation Tirstrup.

09-11-2022

​​​​​Tekst & foto: Michael Hviid, IOF, Historiker og formand for Hjemmeværnets Historiske Center, Holstebro​. 

​Kildesamling Østjylland består af et historisk udvalg bestående af 10 historiker med Distriktshistoriker John i spidsen. Østjylland har kun en kildesamling som samler fra distriktets 16 underafdelinger.

Blot til info, har Hjemmeværnsdistrikt Midt - og Vestjylland 3 kildesamlinger og et historisk center i Holstebro. De 3 kildesamlinger ligger henholdsvis i Herning, Ringkøbing og Holstebro.

 

Rundt i hele landet på Hjemmeværnets kildesamlinger findes store samlinger af arkivalier og fotografier m.m., der fortæller om Hjemmeværnets historie, som formidles digital i Hjemmeværnets Historiske arkiv på hjv.dk, hvor kildesamlingernes arkivalier og genstande registreres digitalt med mulighed for fremsøgning.

Kildesamlingernes opgaver er at indsamle og sorterer arkivalier og genstande, registrere og bevarer inden for emner, der vedrører Hjemmeværnets historie, - med hovedvægt på forholdene i lokale respektive underafdelinger - og med mulighed for at belyse emnerne lokalt i tæt samarbejde med andre kildesamlinger og underafdelinger i det Hjemmeværnsdistrikts område, hvor kildesamlingen er tilknyttet.


Indsamlingerne og sortering sker i samarbejde med kompagniernes historiker som samler effekter og beskrivelser fra kompagniets aktiviteter, BM-weekend, sociale aktiviteter og indsamler levnedsbeskrivelser fra enheden mm. Ofte deltager kompagnihistorikeren i planlægning og tilrettelæggelse af festligholdelse af mærkedage og andre korpsåndsgivende aktiviteter og kan med fordele deltage i hvervearrangementer.

Er man interesseret i det historiske arbejde i Hjemmeværnet og måske ønsker at medvirke og støtte en af kildesamlingerne eller bare hjemme i kompagniet, kan man få yderligere oplysningen ved at kontakte sit kompagni eller nærmeste, Hjemmeværnsdistrikt.

Tak til de gæve historikere fra Østjylland som på behagelig vis og med stolthed fremviste deres kildesamling som fremstod meget ordentlig.


Fakta

​BESØG PÅ HISTORISK KILDESAMLING  ØSTJYLLAND I TIRSTRUP

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring