Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Topbanner

Nyhed

International professionel militærtjeneste tiltrækker de unge soldater

For første gang i historien overføres HBU-soldater iklædt til Hjemmeværnet.

10-12-2023

​J. Krätz Andersen & T. Alstrup, Pressetjenesten v/HDMVJ

Ingeniørregimentet i Skive tog torsdag den 30. november afsked med ca. 240 værnepligtige fra 6. og 7. kompagni. De har alle gennemført Hærens Basisuddannelse (HBU) og skal tilbage i det civile samfund.

Når værnepligten slutter, skal alt udleveret udrustning afleveres. Men det har vist sig, at ikke alle ønsker at aflægge uniform og udrustning.


En del af de værnepligtige har valgt at søge nye og spændende udfordringer, som professionel soldat i international militærtjeneste i Kosovo under NATO-styrken, Kosovo Force (KFOR). Alle har accepteret optagelsesbetingelserne for at blive udsendt med KFOR. De skal søge om optagelse i Hjemmeværnet og efterfølgende gennemføre en videreuddannelse til international tjeneste. Her stilles der krav til soldatens militære færdigheder. Når basis- og sundhedstesten er bestået, er KFOR-soldaten klar til udsendelse. De adspurgte gav udtryk for, at de er fast besluttet på at fortsætte et godt kammeratskab i KFOR 51b. "Vi har som værnepligtige lært de militære principper og færdigheder, samt trænet i, hvordan vi som soldat skal forsvare os, passe på hinanden og samfundet. Vi går helt sikkert en spændende tid i møde, hvor vi sammen skal fortsætte en målrettet uddannelsen, som giver os muligheder for at blive udsendt og indgå i løsning af internationale militæroperationer. Vi håber naturligvis på, og ser frem til at blive en del af holdet i 2024."

Det er Hærhjemmeværnsdistrikt Midt- og Vestjylland (HDMVJ), Skive, som skal stille med en bevogtningsenhed til Camp Novo Selo i Kosovo.

NATO oprettede i 1999 Kosovo Force, hvori danske styrker indgik fra starten. Det danske bidrag består blandt andet i dag af en bevogtningsdeling i Camp Novo Selo, og det er den bevogtningsdeling, Hjemmeværnet fra august 2023 overtager opstillingen af. Fra august 2023 til august 2025 skal Hjemmeværnet stille en bevogtningsdeling til denne opgave. Soldater fra Hjemmeværnet har tidligere løst opgaven i Kosovo fra 2011 til 2013 for at kunne frigøre Forsvarets soldater til andre opgaver i en periode.



Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring