Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Topbanner

Nyhed

Intim begivenhed på Skive Museum.

Grundet Corona krisen og de der af følgende restriktioner blev 4. maj aflyst i Rindsholm. Dette blev til en vis grad udlignet på Skive Museum lørdag.

26-09-2020

​​Tekst & foto: Infoelementet v/HDMVJ


Museumschefen Per Lunde Lauridsen bød alle velkommen i "egne rammer", nemlig i Hjemmeværnets udstilling BESAT, BEFRIET, BEREDT på museet. En højtideligholdelse som på alle måder bliver ganske anderledes end alle de foregående år.

Distriktschefen OL Per M. Nikolajsen sagde blandt andet: "Normalvis bliver Hjemmeværnets Fortjensttegn udleveret i forbindelse med højtideligholdelsen af 04 MAJ – Danmarks Befrielsesdag, men sådan skulle det ikke være i år. Den 4. maj i år var vi omfattet af et forsamlingsforbud på 10 personer og alle offentlige ansatte var hjemsendt.

Det betød at vores stor og traditionelle arrangement i Mindelunden ved Rindsholm med Gæster, Musikkorps, taler, sange, modtagere af Hjemmeværnets Fortjensttegn m.v. alt sammen blev udskudt på ubestemt tid. Da landet så i juni måned langsomt begyndte at lukke op, var det for mig helt naturligt at henlægge uddelingen af HJV fortjensttegn her til Skive Museum i forbindelse med den udsatte event, der skulle markere åbningen af udstillingen om besættelsestiden i Skive og udstillingen om Hjemmeværnet.

I år er det ellers 75 året for Danmarks befrielse - en befrielse der er afgørende historiske betydning for Danmark, og som giver anledning til refleksion og eftertænksomhed, og som fortjente en markering her i 80-året for besættelsen og 75-året for befrielsen."

Chefen berørte også hvad Corona virussen havde gjort her hjemme og i verden, hvor sundhedssystemerne har kæmpet og de mennesker, som på trods af smitterisici har ydet en stor indsats. Alt sammen på ordre af de folkevalgte, hvilket også gælder for vore soldater. På trods af økonomiske begrænsninger i forsvaret, ser det nu ud til at stabilisere sig. Her nævnte han de mange områder hvor Hjemmeværnet har stillet personel til rådighed i Baltikum, ved grænsekontrol, ved utallige færdselsregulering, også ved testcentrene og indsatsen ved det landsdækkende Call Center i starten af foråret.


Chefen sagde: "Der skal fra min side lyde en kæmpe tak til alle Hjemmeværnssoldater der var med til at løse disse utallige opgaver, for et hårdt presset samfund. Det samme gælder for de mange soldater fra det øvrige forsvar, Personel fra Beredskabsstyrelsen og Politiet som også var/er indsat til løsning af opgaver for Danmark – tak for samarbejdet og tak for indsatsen."


Der blev uddelt Hjemmeværnets Fortjensttegn til Jan Henriksen fra PO Herning, Torben Schou fra INF Herning Nord, Preben Mouritsen fra Thy kompagniet, Lisbeth Lemming Laursen fra INF Viborg, Michael Holst Jensen fra PO Silkeborg, Hans Peter Rosenvinge, depot Skive og Steen Arkenæs fra sekretariatet. Leder af Hjemmeværnets Historiske Center, Michael Hviid modtog Commanders Coin for det store arbejdet, de havde lagt i udstillingen.


Som tak for samarbejdet modtog museumschefen P.L. Lauritsen, Hjemmeværnsdistrikt Midt- og Vestjyllands myndighedsskjold, og museumsinspektør Anne Birgitte J. Stilling fik blomster og gave.

Efterfølgende var der en mindre reception for tegnsmodtagere, deres familier og andre deltagere i hyggeligt samvær!


Fakta

​Fortjensttegn overrakt på Skive Museum​

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring